Svijet

Kijev: Broj mrtvih porastao na 26, na ulicama trenutno mirno

kijev
N
a Trgu nezavisnosti u Kijevu se okupljaju demonstranti, nakon noći žestokih sukoba sa policijom u kojima je ubijeno najmanje 26 osoba. EU razmatra sankcije, javljaju svjetski mediji.

Kijev: Broj mrtvih porastao na 26, na ulicama trenutno mirno
Portal AnalitikaIzvor

Među stradalima je 10 policajaca, 14 demonstranata i jedan novinar i svi su ubijeni iz vatrenog oružja. Više od 250 ljudi je povrijeđeno.

U centru Kijeva je dan miran, ali su najavljeni novi sukobi. Demonstranti su pozvali na "mobilizaciju snaga" na Majdanu kako bi se pripremili za nove sukobe.

Itar-tas piše da su u pozivu naveli da "ovo nije protest, već organizovan vojni sukob": "Donesite na barikade sve što može da gori i što može da ih ojača".

Ukrajinske vlasti su jutros najavile istragu "protiv pojedinih političara zbog pokušaja državnog puča", a policija je saopštila da je zbog uličnih sukoba uhapšeno 59 ljudi.

Kako navodi Rojters, od ranih jutarnjih sati maskirani demonstranti pristižu na centralni trg, gde se pripremaju na drugi dan sukoba sa policijom. Ipak, strani izvještači ističu da ih je zasad manje nego juče.

Prema posljednjim informacijama, na trgu se nalazi oko 5.000 ljudi, vatre su uglavnom ugašene i crni dim se i dalje vidi.

 

 

 

 

Portal Analitika