Politika

STANIĆ: Ne postoji slučaj da poslanik mora glasati kako mu naredi Vlada

stanic
S
ocijaldemokratska partija saopštila je danas da u svijetu ne postoji princip da poslanik mora glasati kako mu Vlada naredi.

STANIĆ: Ne postoji slučaj da poslanik mora glasati kako mu naredi Vlada
Portal AnalitikaIzvor

- U cilju odbrane osnovnih demokratskih principa parlamentarizma i elementarnih činjenica u odnosima DPS-a i opozicije u parlamentu moramo podsjetiti na par činjenica. U članu 85 Ustava Crne Gore, a i u svim demokratskim ustavima u svijetu, stoji: „poslanik se opredjeljuje i glasa po sopstvenom uvjerenju “. Ne postoji slučaj u savremenom svijetu da poslanik mora glasati kako mu Vlada naredi. No, izgleda da taj antidemokratski princip - pod izgovorom liječenja patologije, treba po prvi put biti inaugurisan u Crnoj Gori. Žao nam je ako poslije 25 godina u raznim oblicima vlasti i raznim državama koje su branili, kolege iz DPS-a to nijesu shvatile, navodi se u saopštenju SDP-a koji je potpisao šef Medijskog pula SDP-a Mirko Stanić.

Na sreću, kako je dodao, crnogorski parlament u cjelini ključno doprinosi pozitivnim ocjenama Evropske unije u političkim kriterijumima o Crnoj Gori.

- Žao nam je ako kolege iz DPS-a ne mogu da zapamte čak ni njihova nedavna glasanja sa predstavnicima opozicije u parlamentu. Poništenje odluka Ustavnog suda o vraćanju zvaničnog crnogorskog jezika za naziv nastavnog programa (dan poslije odluke Ustavnog suda) kad su poslanici DPS-a glasali sa opozicijom protivno formalno proklamovanoj politici Vlade i DPS-a o izgradnji državnog idntiteta. Poslanički klub DPS-a i najvećeg dijela opozicije nije priznao odluku Ustavnog suda i crnogorski kao ustavno službeni jezik u Crnoj Gori. Nedugo zatim, posljednje zaključke oko KAP-a prije bankrota za, koji je Vlada tvrdila da se neće i ne smije desiti, a onda ga poslije mjesec zatražila, poslanički klub DPS-a usvojio je zajedno sa SNP-om i nekim manjinskim partijama, piše u saopštenju SDP-a.

A ako su i to zaboravili, kako je dodao Stanić, onda nijesu tvrdnje da će se rebalans državnog budžeta usvojiti sa nekim drugim kako bi građani platili tuđe račune za struju jer ih SDP u tome nije nikad podržavao.

- Tek decembar nije bio daleko, a već su zaboravili iz Vlade da je njihov predlog, da se pola miliona kvadrata državne zemlje ustupi, na skoro čitav vijek firmi koja vrijedi 1600 eura, koji je usvojen sa dijelom te iste opozicije. Firmi anonimnog vlasnika čija je vrijednost koliko i cijena njene registracije na nekom od atlantskih ostrva i koja nije ispunila ništa od svojih obaveza. E to, priznaćemo ni jedan parlament nije uspio. Primjera ima još koliko im zatreba da shvate da su u sukobu sa samim sobom, a ne SDP-om. Za razliku od ovih štetnih odluka poslaničkog kluba DPS-a u parlamentu, SDP glasa samo ono što brani osnovne državne interese i izlazi u susret vrijednostima Evropske unije i NATO-a. Ovo su samo elementarne nedavne istine o tome kako je poslanički klub DPS-a sa opozicijom često opozicija Vladi. Nije dobro da Vlada šalje poruke javnosti koje ne poštuju osnovne činjenice i principe demokratije u EU kojoj težimo, zaključuje se u saopštenju Stanića.

Podsjetimo, premijer Milo Đukanović kazao je juče da se ne može se biti vlast u Vladi, a opozicija u parlamentu.

 

Portal Analitika