Politika

LEKIĆ: DPS nastavlja aferu „Snimak“ drugim sredstvima

1802miodraglekicok
O
dluka predsjednika Demokratske partije socijalista DPS Mila Đukanovića da njegova partija ne dozvoli usvajanje ključnog izbornog zakona predstavlja novi udar na mukotrpne pokušaje izgrađivanja pravne države i elementarnih uslova za održavanje regularnih izbora u Crnoj Gori, ocijenio je lider Demokratskog fronta DF Miodrag Lekić. On smatra da najnoviji potez vladajuće partije ukazuje da je u pitanju nastavak afere Snimak drugim sredstvima.

LEKIĆ: DPS nastavlja aferu „Snimak“ drugim sredstvima
Portal AnalitikaIzvor

Poslanici Skupštine Crne Gore nijesu danas usvojili zakon o izboru poslanika i odbornika. Za zakon je glasalo 42 poslanika opozicije i Socijaldemokratske partije, a uzdržano je bilo 27 poslanika Demokratske partije socijalista. Glasanju nijesu prisustvovali poslanici Bošnjačke stranke i albanskih partija, koji su ranije napustili skupštinsko zasijedanje.

Lekić ističe da je skandalozna i “providno demagoška” Đukanovićeva izjava da su njegovi poslanici glasali protiv usvajanja pomenutog zakona zbog navodne solidarnosti sa partijama manjinskih naroda.

“Naime, crnogorska javnost je praćenjem skupštinskog zasjedanja mogla dobro uočiti  da su poslanici DPS-a upotrebljavali sasvim drugu argumentaciju protiv predloženog zakona, koju su saopštavali i nekoliko dana prije održavanja skupštine”, kazao je lider DF-a.

Sabotiranje vladajuće stranke tokom devetomjesečnog rada višestranačke radne grupe, predstavnika nevladinog sektora i eksperata EU, na novim izbornim propisima kojima je tebalo izgrađivati povjerenje je, tvrdi Lekić, dobilo vidljivu i kulminirajuću tačku na poslednjem zasjedanju skupštine.

“Kako neizglasavanjem suštinskog izbornog akta  tj. zakona o izboru  odobrnika  i poslanika,  tako i najavom poslanika DPS da će se žaliti Ustavnom sudu povodom usvajanja zakona o finansiranju političkih partija. Ova najnovija serija poteza vladajuće partije ukazuje da je u pitanju nastavak afere Snimak drugim sredstvima”, naglasio je on.

Najnovijom demostaracijom arogancije, navodi Lekić, vladajuća partija je jasno i javno pokazala da je direktni protivnik  izgrađivanja zrelog i odgovornog društva  koje bi bilo bazirano na  demokratskim pravilima.

“Đukanović se jasno opredijelio za novo provociranje crnogorske demokratske javnosti i Evropske unije. Naime, EU je na različite načine stručno i dobronamjerno  podsticala i bila direktno involvirana u poslednje političke procese kojima je trebalo urediti materiju izbornog zakonodavstva, a nakon nekoliko  izbornih skandala u režiji vladajuće partije”, rekao je Lekić.

On smatra da će “javna opstrukcija vladajuće partije u crnogorskoj skupštini” usporiti integracione procese prema Evropskoj uniji.

“Jasno je da će današnja javna opstrukcija vladajuće partije u crnogorskoj skupštini, uz već šire konstatovano nepostojanje rezultata u borbi protiv korupcije i kriminala na visokom nivou kao i izigravanje preuzetih obaveza vezanih za  dinamiku pregovaračkog procesa, nažalost usporiti integracione procese prema Evropskoj uniji. Demokratski front će  na javno odgovoran način definisati adekvatne političke poteze u narednom periodu protiv otvorenog političkog nasilja Đukanovića i njegove partije, a  s ciljem zaštite Ustava, zakona i demokratskih normi”, zaključio je Lekić.

(cdm.me)

Portal Analitika