Svijet

Premijerka Tajlanda na sudu zbog korupcije

1802jingluksinavatraok
K
omisija za borbu protiv korupcije Tajlanda izdala je naredbu da se premijerki Tajlanda Jingluk Šinavatri sudi za korupciju. Suđenje premijerki Tajlanda zakazano je za 27. februar ove godine, kada će se pojaviti pred sudom.

Premijerka Tajlanda na sudu zbog korupcije
Portal AnalitikaIzvor

Premijerka je optužena zbog korupcije u vezi sa dodjelom vladinih programa podsticaja za proizvodnju riže u toj zemlji.

Ranije je Komisija za borbu protiv korupcije saopštila da bi Šinavatra, ukoliko bude proglašena krivom po optužbama koje se odnose na kontroverzni program isplate subvencija za uzgoj riže, mogla biti i smijenjena sa te pozicije.

U saopštenju komisije se navodi da je Vlada premijerke nastavila s primjenom tog programa, uprkos mišljenju stručnjaka da on može rezultirati rasipanjem sredstava i podsticanjem korupcije. Vlada, koja je poljoprivrednicima obećala plaćati rižu po cijeni većoj od tržišne, kasnila je s isplatama tih sredstava više mjeseci.

S ciljem rješavanja političke krize, tajlandska premijerka je raspustila parlament i najavila vanredne izbore, ali ni to nije zadovoljilo demonstrante na čelu s opozicionim liderom Sutepom Tagsubanom.

Opozicija zahtijeva povlačenje Šinavatre sa vlasti, jer smatraju da je ona samo produžena ruka politike njenog starijeg brata i bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre, koji je sa vlasti svrgnut vojnim udarom 2006. godine.

(Vijesti.ba/AA)

Portal Analitika