Svijet

Rusija i Estonija potpisale sporazume o granicama

1802lavrovok
R
uski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i šef estonske diplomatije Urmas Paet potpisali su u Moskvi međudržavne sporazume o granicama, javljaju ruski mediji.

Rusija i Estonija potpisale sporazume o granicama
Portal AnalitikaIzvor

Ministri su potpisali sporazume o državnoj granici i razgraničenju na moru u zalivu Narva i Finskom zalivu, te sporazum o diplomatskim nekretninama, u skladu s kojim će Rusija i Estonija razmijeniti zgrade diplomatskih misija u Moskvi i Talinu.

Trebalo je 23 godine za sastavljanje sporazuma o granicama između dviju zemalja. Prvi sporazumi o kopnenoj i morskoj granici potpisani su u maju 2005. godine. Estonski parlament ratifikovao ih je istog ljeta, ali je unio preambulu u kojoj se spominje mirovni sporazum iz Tartua iz 1920., a koju je Rusija odbacila.

Rusija je objavila da se povlači iz tog sporazuma jer po njenom mišljenju preambula koju je dodala Estonija omogućuje teritorijalne pretenzije prema Rusiji. Iako je Estonija potvrdila da nema teritorijalne pretenzije prema Rusiji, taj je postupak godinama stajao na mrtvoj tački. Prošle godine su estonski zastupnici zatražili od vlade da ponovo pokrene pregovore.

Estonija i Rusija ponovno su pokrenule konsultacije o sporazumu o granicama u oktobru prošle godine. Preambula iz 2005. je uklonjena i sastavljen je tekst sporazuma koji je zadovoljio obje strane. Sporazume sada još trebaju ratifikovati oba parlamenta.

Analitičari tvrde da ovi sporazumi neće popraviti bilateralne odnose između Rusije i Estonije budući da Estonija koordinira svoju vanjsku politiku sa Evropskom unijom. Sve dok su odnosi između Moskve i EU zategnuti neće biti pozitivnog razvoja događaja u estonsko-ruskim odnosima, smatraju analitičari.

Portal Analitika