Zanimljivosti

Dijete isušuju kožu i ističu bore

1802dijete
D
ijeta s niskim kalorijskim unosom i malo masnoće može uništiti kožu. Tijelu su, za normalno funkcionisanje potrebne masti, a ako ih ne dobija dovoljno koža ne može zadržati vlagu pa se isušuje.

Dijete isušuju kožu i ističu bore
Portal AnalitikaIzvor

Bržim isparavanjem vode bore su sve vidljivije pa lice djeluje starije nego što jeste. Zato na takvoj dijeti posebno treba pripaziti na kožu, upozoravaju nutricionisti.

Najbolji izbor su kreme na bazi ceramida, koji stvaraju zaštitnu lipidnu barijeru na koži i spriječavaju njeno isušivanje.

Potpuno izbacivanje pojedinih namirnica iz ishrane takođe ostavlja tragove, posebno kod vegetarijanaca i vegana, tvrdi dermatolog Lesli Bauman. Životinjski proteini bogati su nutrijentima neophodnimaza kožu, omega-3 masne kisjeline spriječavaju upale, a voće i povrće obiluje antioksidansima koji štite kožu od opasnog sunčevog zračenja.

Izbjegavanje pojedinih namirnica treba nadomjestiti onima koje imaju iste hranjive sastojke, pa tako sjemenke lana mogu zamijeniti ribu bogatu omega-3 masnim kisjelinama. Važno je pronaći alternativu koja će usporiti starenje.

Vježbanje skriva bore: Vježbanje poboljšava ten zato što osigurava veći dotok kiseonika i nutrijenata u lice. Povećani dotok krvi smanjuje nivo hormona stresa u krvi i povećava djelovanje mitohondrija, nezaobilaznih za pravilno funkcionisanje svih ćelija u organizmu. Koža se brže obnavlja i povećava se proizvodnja kolagena što smanjuje rizik od preuranjenih bora.

Neki kilogram viška za mladolik izgled: Punije lice povezuje se sa zdravljem i mladošću, ali činjenica je da s godinama volumen lica slabi. Ono postaje sve mršavije, ispijenije, a samim time i starije.

Uz koji kilogram viška lice djeluje mlađe, zato ne čudi sve veće potražnja za filerima hijaluronske kisjeline koji daju puniji i zdraviji izgled.

Izvor i foto: 24sata.hr

Portal Analitika