Društvo

SDP Rožaje: DPS prkosi Ustavu i Zakonu Crne Gore

1802sdp
L
okalni parlament SDP-a u Rožajama, zahvaljujući DPS većini, nastavlja da prkosi Zakonu i Ustavu Crne Gore, navodi se u saopštenju koje je ova stranka dostavila Portalu Analitika.

SDP Rožaje: DPS prkosi Ustavu i Zakonu Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

-Posljednje zasijedanje, održano u srijedu 12. februara je bilo u direktnoj funkciji  zloupotrebe državne imovine u predizborne svrhe. Opet je predsjednik opštine Kalač, predložio skupštini Odluku o dodjeli zemljišta građanima na trajno korišćenje, kao što je uradio i prije četiri godine, neposredno prije tadašnjih lokalnih izbora, kažu iz SDP-a.

Kako oni navode,  sam postupak i vrijeme predlaganja ove odluke, jasno ukazuje na to da se radi o brutalnoj političkoj korupciji i otvorenoj zloupotrebi izuzetno teškog socio-ekonomskog stanja u Opštini.

Oni dodaju da je Predsjednik opštine, i ovaj put kako kažu „podijelio“ državno zemljište bez prethodno pribavljene saglasnosti Vlade, kako je previđeno Zakonom o državnoj imovini CG, kao i bez transparentno sprovedenog postupka odabira devet predloženih zahtjeva, od 360 prispjelih na adresu lokalne uprave.

No ovo, kako kažu iz SDP-a,  nije presedan, već samo nastavak brutalnog kršenja Zakona. Na prethodnoj  sjednici SO-e Rožaje, održanoj krajem decembra prošle godine, jedna od predloženih tačaka dnevnog reda je bio i Budžet za 2014. godinu. Isti je predložen suprotno zakonskoj regulativi koja predviđa obavezno održavanje javne rasprave, u najkraćem trajanju od 15 dana. Predmetni nacrt Budžeta je bio na javnoj raspravi samo jedan dan i to 13. dana nakon objavljivanja, predviđenog Zakonom.

Odbornici SDP-a i BS-a su ukazali na taj propust i nakon neusvajanja prijedloga SDP-a da se ovaj prijedlog Odluke o Budžetu vrati predlagaču na otlanjanje te nezakonitosti, napustili sjednicu lokalnog parlamenta. Kako tog dana DPS većina nije imala kvorum, zbog odsutnosti jednog odbornika, sjednica je morala biti prekinuta navodi se u saopštenju.

-Suprotno Zakonu i poslovniku, predsjednik skupštine Safet Feleć je dao riječ predsjedniku Opštine, koji je osuo paljbu po odsutnim odbornicima opozicije i održao politički monolog, što je presedan u istoriji lokalnog parlamentarizma. Nakon toga su nezakonito donijeli odluku da se ista sjednica odlaže za naredni dan, rekli su iz ove stranke i dodali da je sjutradan DPS većina održala sama sjednicu, bez prethodne, obavezne, konsultacije sa predsjednicima klubova odbornika i usvojila predloženi Budžet za 2014, navode iz SDp-a.

Iz ove stranke su kazali da ako se pogledaju rezultati poslednjih parlamentarnih i predsjedničkih izbora, više je nego jasno  da građani Rožaja više ne žele da daju podršku tamo gdje se pojavi lokalni DPS, sa Nusretom Kalačem na čelu i da slično prođu i političke partije koje su u koaliciji sa njima.

-Građani Rožaja su jasno kazali sa kim neće, ostalo je još da kažu samo kome će uskoro dati svoje povjerenje na lokalnim izborima. OO SDP-a Rožaje očekuje dobijanje većinske podrške za svoj koncept moderne lokalne uprave u skladu sa evropskim standradima, zaključeno je iz ove stranke.

Portal Analitika