Svijet

Litvanija održava referendum o zabrani prodaje zemlje strancima

zastava
L
itvanija će održati referendum o trajnoj zabrani prodaje zemljišta strancima saopšteno je juče, a analitičari smatraju da bi taj potez mogao dovesti zemlju u sukob s pravilima EU o slobodnom kretanju kapitala.

Litvanija održava referendum o zabrani prodaje zemlje strancima
Portal AnalitikaIzvor



Referendum je dobio zeleno svjetlo nakon što su njegovi zagovornici, među kojima i članovi stranke što je vodi jedan od najmoćnijih vlasnika poljoprivrednih zemljišta u toj baltičkoj zemlji, prikupili potpise više od deset posto stanovnika za održavanje referenduma.

Litvanija je obećala da će odustati od zabrane prodaje zemljišta strancima nakon što se pridruži EU 2004. te joj je odobreno prijelazno razdoblje. No zagovornici održavanja referenduma pozivaju da zabrana prodaje zemljišta ostane na snazi za stalno.

Neki smatraju da bi njezino ukidanje moglo dovesti do porasta cijena što ne bi išlo u prilog domaćem stanovništvu.

Parlament mora izabrati datum za glasanje u razdoblju do juna. "Ukoliko referendum uspije, njegovi će se rezultati kositi sa zakonima EU-a jer će uticati na ograničenje slobodnog kretanja kapitala", rekao je profesor na Sveučilištu Mykolas Romeris u Vilniusu, Ignas Vegele.

Za uspjeh referenduma potreban je odaziv 50 posto stanovnika, a najmanje trećina ukupnog broja birača mora poduprijeti prijedlog.

 

 

(index.hr)

Portal Analitika