Politika

Rumunija uz Crnu Goru na putu ka EU i NATO

luksic
M
inistar vanjskih poslova Rumunije Titus Korlacean saopštio je crnogorskom kolegi Igoru Lukšiću da će Rumunija nastaviti aktivno i snažno da podržava Crnu Goru na njenom putu ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Rumunija uz Crnu Goru na putu ka EU i NATO
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Lukšić boravi u dvodnevnoj posjeti Bukureštu, gdje će biti otvorena ambasada Crne Gore u Rumuniji.

„Korlacean je kazao da je Crna Gora napravila značajan i vidljiv napredak u ispunjavanju obaveza na oba integraciona puta“, saopšteno je iz Lukšićevog resora.

On je ocijenio da je na planu integracije u EU progres Crne Gore potvrđen kroz otvaranje sedam pregovaračkih poglavlja, a posebno otvaranjem poglavlja 23 i 24 koja predstavljaju temelj ekonomskog i demokratskog razvoja svakog društva.

Korlacean je rekao da je uvjeren da će Crna Gora nastaviti istom posvećenošću da realizuje obaveze iz evroatlantskih integracija.

Izražavajući zadovoljstvo što je tokom današnje posjete dobio poruke snažne i opipljive podrške Rumunije stavljanju proširenja na agendu NATO samita, Lukšić je informisao rumunskog kolegu da je Crna Gora u potpunosti posvećena reformama u četiri ključne oblasti za integraciju u NATO.

U tom smislu, Lukšić je, kako je saopšteno, izrazio očekivanje da će predstojeći NATO samit prepoznati političke, bezbjednosne, ekonomske i druge benefite politike otvorenih vrata za region.

Sagovornici su ocijenili da dvije države koje imaju tradicionalno dobre političke i bilateralne odnose, na liniji zajedničkih interesa i težnji u okviru regionalne saradnje, evropskih i evroatlantskih integracija u narednom periodu treba da rade na još tješnjem povezivanju i saradnji, čemu će poseban doprinos dati otvaranje prvog diplomatsko-konzularnog predstavništva u Rumuniji.

Korlacean još jednom je iskazao zahvalnost Vladi i narodu Crne Gore za solidarnost i nesebičnu pomoć tokom teške saobraćajne nesreće koja se prošle godine dogodila u Crnoj Gori, koju, kako je kazao, rumunski narod neće zaboraviti. (Portal RTCG)

 

Portal Analitika