Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Usvojen Zakon o finansiranju političkih partija glasovima SDP-a i opozicije, DPS najavio žalbu Ustavnom sudu

Usvojen Zakon o finansiranju političkih partija glasovima SDP-a i opozicije, DPS najavio žalbu Ustavnom sudu

skupstinaok10702

Skupšina Crne Gore usvojila je danas Zakon o finansiranju političkih partija glasovima Demokratskog fronta, SNP-a, Pozitivne i SDP-a dok je protiv glasala DPS. Iz te stranke su najavili da će podnijeti inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti ovog Zakona. Poslanici su izglasli još tri izborna zakona dok zakon o crnogorskom državljanstvu nije prošao. Plenarna rasprava o posljednjem u setu izbornih zakona - zakonu o izboru odbornika i poslanika odložena je za sjutra ujutro.

Usvojen Zakon o finansiranju političkih partija glasovima SDP-a i opozicije, DPS najavio žalbu Ustavnom sudu
Portal AnalitikaIzvor

Za usvajanje Zakona o finanasiranju političkih partija glaslo je 43 poslanika, 29 poslanika DPS-a je bilo protiv, dok su tri bila uzdržana. Iako su imali 18 amandmana na ovaj zakon DPS-u su usvojena samo dva dok su ostali odbijeni.

Poslanici su danas jednoglasno prihvatili i izmjene Zakona o ličnoj karti i Zakona  o lokalnoj samoupravi.

Zakon o Crnogorksom državljanstvu nije prošao glasanje u načelu pa  je  povučen i vraćen u proceduru. Za taj prijedlog zakona je glasalo 32 poslanika jedan je bio protiv dok je 46 poslanika bilo uzdržano.

Od seta od šest izbornih zakona Skupština je usvojila i Zakon o biraškom spisku po kojem se prvi put formira jedinstven birački spisak vođen na centralnom nivou.

Za prijedlog tog zakona glaslo je 43 poslanika DF-a, Pozitivne, SNP-a i SDP-a, protiv je bilo četiri poslnika dok su 28 poslnika DPS-a  bili uzdržani.

Prihvaćen jedan amandman DPS-a na ovaj zakon dok je Borislav Banović podnio 25 amandmana ali ih je povukao.

Goran Danilović je rekao da je DF spreman da kao kompromisno rješenje, 1. novembar bude  rok do kojeg treba implementirati odredbe iz ovog zakona što bi bilo modifikacija amandmana 25, SDP-a. Dosadašnji rok koji je postavio DF kao predlagač zakona bio je 1. oktobar.

Rasprava o posljednjem iz seta izbornih zakona - zakonu o izboru odbornika i poslanika odložena je za sjutra ujutro pošto su na tome insisitirale partije manjinskih naroda. Za njegovo usvajanje potrebna je dvotrećinska većina.

Spriječavanje zloupotreba ili kršenje Ustava: Kada je došao na dnevni red Zakon o finansiranju političkih partija, kojim se između ostalog, ograničavaju budžetske isplate i zapošljavanja u državnim organima tokom izborne kampanje a DIK-u daju ovlašćenja da podnosi prekršajne i krivične prijave u slučaju zloupotreba državnih resursa, izazvao je negodovanje  kod poslaničkog kluda DPS-a. Oni su u pitanje doveli ustavnost ovog zakona ističući da se nekim njegovim odredbama zloupotrebaljvaju ljudska prava.

U ime predlagača zakona poslanik DF-a Goran Danilović je, sa druge strane, rekao da  je Zakon o finansiranju politički partija ključni problem za DPS i da su ih pogodili u centar.

- Nemojte da šaljete poruku građanima i da prijetite da će opozicija da im ukine socijlnu pomoć i penzije. Mi hoćemo da spriječimo zloupotrebe. Morate da prihvatite da ćete sa nama morati da trčite poštenu svrhu. Nemojte da zapošljavate partijske kadrove i da dijelite Crnu Goru na „nas i vas“. To ovim zakonom mi želimo da spriječimo – rekao je Danilović.

Poslanik Pozitivne Azra Jasavič je kazala da ovaj zakon ne ugrožava nijedan zakon i da će građani i dalje primati socijlonu pomoć ali da „oganičava DPS da zloupotrebljava državne resurse“.

Šef poslničkog kluba DPS-a Milutin Simović je, međutim, naveo da „je ovaj zakon anticivilizacijski i da zaustavlja život u Crnoj Gori“.

- DPS koliko je danas će podnijeti inicijativu kod Ustavnog suda da ocjeni ustavnost ovog zakona – kazao je Simović.

DPS progurao amandmane SNP-a: Amandmane na Zakon o finansiranju političkih parijtija imao je i SNP, odnosno šef poslaničkog kluba te stranke Aleksandar Damjanović. Od njegovih osam amandmana samo su prva dva prošla i to uz podršku DPS-a.

Usvajanje ta dva amandmana izazvalo je negodovanje u DF-a čiji su poslanic nakon toga tražilida se odredi pauza na plenarno zasjedanje.

Nakon pauze Goran Danilović je pojasnio da iz DF smatraju da je usvajanjem ova dva amandmana potpuno narušena kontrolana nadležnost Odbora za antikorupciju jer Predrag Bulatović predsjedava tim odborom.

- Smatram neprimjerenim to što je kontrolna ulaoga u finanasirenju političkih parijtija bila dodjeljena Odboru za antikorupciju a sad amandmanima SNP-a prebačena na Odbor za ekonomiju finansije i budžet. Ubili ste smisao postojanja Odbora za anitkorupciju i obesmislili ulogu  Odbora za finansije i budžet. Stav o tome što ste vi uradili dobićete sjutra. Mi nećemo podržati ostale amandmane SNP-a  jer ne bi bilo pristojno da to uradimo – poručio je Danilović.

Aleksandar Damjanović je nakon toga povukao iz procedure ostalih pet amandmana a jedan je prije toga odbijen.

Polemika o ustavnosti: Poslanik DPS-a Miodrag Vuković početku rasparve je istakao je da  Zakon o finfnasiranju političkih partija nije dobio podršku da je ustavan na Zkonodavnom odboru i da je potrebno glasati o stavu ustavnog odbora.

Simović je dodao da zakon nije dobio porebnu većinu da je usaglašen sa Ustavom Crne Gore.

U raspravu se uključio i predsjednik Zakonodavnog odbora Džavid Šabović koji je rekao da prijedlog zakona nije dobio potrebnu većinu ali da se nije raspravljalo o njegovoj Ustavnosti.

Član  Zakonodavnog odbora i poslanik DPS-a Radovan Obradović kazao je da šest poslanika DPS-a glasalo protiv ovog zakkona i da je za bilo četiri te da nije dobio potrebnu većinu.

Predsjendik Skupršine Ranko Krivokapić je, u polemici sa poslanicima DPS-a, međutim napomenuo da toga nema u evidenciji i da piše da je u Zakon u skladu sa Ustavom i da nema stava da je neustavan.

Nakon kraće polemike  na relaciji DPS – Krivokapić, poslanici najjače  stranke su zatražioli pauzu od deset  minuta.

Poslije pauze ponovili su stav de zakon nije prošao na Zakonodavnom odboru i da stoga nije u saglasnosti sa Ustavom.

Predsjednik Skupštine je kazao da može zakazati glasnje o ustavnosti ovog  zakona samo ako Zakonodavni odbor to zatraži pa je predložio da plenum napravi pauzu i da Zakonodavni odbor raspravlja o ovom zakonu. Taj prijedlog  je odbijen i pošto je zakon načelno prihvaćen uz 41 glas za, ušao je u raspravu na plenumu.

Iz DPS-a su istakli u okviru rasprave da se odredbama ovog  zakona zloupotrebljavaju ljudska prava i da su u suprotnosti sa konvencijom o ljudskih pravima evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

Poslanik DPS-a Marta Šćepanović je rekla da je bolje da  se ovaj zakon povuče jer ima više amandmana nego članova.

Njen kolega Zoran Vukčević je napomenuo je da  je jedini cilj DPS-a da usagalsi ovaj zakon sa Ustavom.

TV prenos odložio raspravu o zakonu o izboru odbornika i poslanika: Rasprava o zakonu o izboru odbornika i poslnika odložena a nakon konsultacija na Kolegijumu predsjednika Skupštine koji je završio sa radom u kasnim satima, utvrđeno je da se o ovom zakonu na plenumu raspravlja sjutra.

Za odlaganje su glasli DPS i manjinske partije a prije toga  partije manjinskih naroda zahtjevale su odlaganje jer se ovaj zakon tiče njihovih temeljnih prava.

Potpredsjednik Skupštine iz Bošnjačke stranke Suljo Mustafić kazao je da treba odložiti raspravu o ovom zakonu   jer nije dobro da ovako „noću, krišom, ad hoc, bez TV prenosa donosimo zakone koji se tiču temeljnih prava manjinskih naroda“.

- Ako je ovo temeljni zakon oćemo TV kamere i prenos – rekao je Mustafić.

Goran Danilović je nakon te odluke burno reagovao ističući da se ovo desilo pod okriljem noći i da je pogažena riječ sa Kolegijuma.

- Mi smo danas  prevreni i znamo što bi bilo da se ovaj zakon glaso prvi. Našli ste način da srušite zakon o izboru odbornika i poslnika. Srušili ste krovni zakon za koji ste rekli da će glasati na kraju – poručio je Danilović.

Predsjednik parlementa je nastojao da smiri situaciju napominjući da je već maltene usvojeno pet zakona i da oni žive. Krivokapić je kazao da je ovo odlaganje obavljeno po proceduri iako je poslanik SNP-a Srđan Milić rekao  da odlaganje sjednice nije regularno.

 

Portal Analitika