Politika

MARKOVIĆ: U martu Prijedlog Zakona o obavještajno-bezbjednosnom sektoru

2601markovic
M
inistar pravde Duško Marković najavio je, gostujući u emisiji „Izazov“ na TVCG, da će u martu Vlada Crne Gore dati Prijedlog Zakona o osnivanju obavještajno -bezbjednosnog sektora.

MARKOVIĆ: U martu Prijedlog Zakona o obavještajno-bezbjednosnom sektoru
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO-a Andersa Fog Rasmusena,  tokom predstavljanja godišnjeg izvještaja, da je neophodna reforma obavještajnih službi, Marković kaže da je reforma neophodna, kako bi se štitili državni interesi.

- Kada težite da budete dio organizacije koja ima specifične i obavezujuće standarde, koji su demokratski u obavještajnom i bezbjednosnom sektoru, onda ih morate obezbijediti ili se mora prepoznati jasna namjera da želite da gradite takvu obavještajnu zajednicu. Mi ćemo sjutra, u odnosu na transnacionalne prijetenje, dijeliti iste obavještajne izazove koje dijele Njemačke, Britanija i SAD. Da bismo participirali, moramo imati službe koje su sposobne da čuvaju države i državne interese, objašnjava Marković.

Prema njegovim riječima, bezbjednosne službe ne smiju biti involvirane ili opterećene aktuelnim, unutrašnjim političkim prilikama, te da moraju sarađivati sa partnerima i interesima zemalja članica NATO-a.

-  Naš obavještajni sektor već radi na reformama. One nijesu jednostavne i podrazumijevaju, ne samo definisanje principa i ciljeva, nego snaženje kapaciteta. Jedan od najvećih izazova su ljudski resursi, jer morati imate ljude sa međunarodnim bekgraundom, specijalističkim spobnostima i znanjima, ističe Marković.

Za reforme neoophodno je vrijeme i novac, a već u martu Vlada će dostaviti Prijedlog Zakona o osnivanju obavještajnih službi.

- Mislim da ćemo u martu imati prijedlog Zakona o osnivanju obavještajno bezbjednosnog sektora koji treba da uredi opšte principe koje mora imati svaka država koji ovaj spekat razvija, kazao je Marković.

Portal Analitika