Svijet

Zatrpani rudari odbijaju da izađu u strahu od hapšenja jer su ilegalno kopali

rudnik
P
rvih 11 rudara, koji su bili zatrpani u napuštenom rudniku zlata u blizini Johanesburga, u Južnoafričkoj Republici, izvučeno je na površinu, izjavio je Rasel Mejring, član spasilačkog tima.

Zatrpani rudari odbijaju da izađu u strahu od hapšenja jer su ilegalno kopali
Portal AnalitikaIzvor

"Sinoć je iz kopa izašlo 11 rudara. Niko od njih nije zadobio ozbiljnije povrede i upućeni su na ljekarski pregled", izjavio je Mejring.

Prvih 11 rudara izašlo je lako pomoću stuba koje su spasioci spustili u kop.

"Akcija spasavanja je završena dva časa kasnije, ali neki rudari nisu željeli da izađu, iz straha da će biti uhapšeni zbog ilegalnog rada", izjavio je Rodžer Mamaila, lokalni zvaničnik spasilačke službe.

On je dodao da će svi oni koji se zasad boje da izađu to moći da učine kad budu htjeli jer su spasioci uklonili stijenu koja je blokirala prolaz.

 


"Na njima je da odluče kada će izaći", rekao je Mamaila.

Veći broj rudara - između čak 200 o kojima se govorilo u prvim izvještajima, pa do 30 ljudi, što je vjerovatnije, ostali su zatrpani prije dva dana u napuštenom rudniku koji je sad radio nelegalno, a koji je prokopan iza stadiona za kriket u kvartu Benoni.

Stijena koja se odlomila blokirala je ulaz u kop, te su rudari ostali zatrpani. Slučajni prolaznici začuli su povike iz suterena, pa su pozvali policiju.

U Južnoafričkoj Republici, gdje je tlo bogato mineralima i gdje su rudnici najdublji u svijetu, nesreće su česte. Prije dvije sedmice osam rudara poginulo je u rudniku na zapadu Johanesburga u požaru koji je izbio nakon zemljotresa.

(blic.rs)

Portal Analitika