Politika

DF: Nema glasanja dok su demonstranti u pritvoru

skupstinaok
P
oslanici Demokratskog fronta (DF) neće učestvovati u glasanju o setu izbornih zakona dok iz pritvora ne budu pušteni učesnici protesta, koji je održan u subotu.

DF: Nema glasanja dok su demonstranti u pritvoru
Portal AnalitikaIzvor

Takvu odluku je, kako piše Dan, na jučerašnjoj sjednici donijelo predsjedništvo DF-a.

Oni traže da demonstranti budu pušteni iz pritvora i da im se omogući da se brane sa slobode.

Iz Fronta je saopšteno da je predsjedništvo održalo sjednicu povodom "prekomjerne upotrebe sile, hapšenja i zadržavanja u pritvoru građana koji su mirno protestovali", među kojima su i istaknute javne ličnosti, prepoznate kao angažovani borci za pravnu i demokratsku državu.

- Policija je bez ikakve potrebe, grubo i protivzakonito, uz upotrebu sile privela veći broj lica koja su mirno protestovala i nijesu učestvovala niti u organizaciji skupa, niti u sukobima druge grupe demonstranata sa policijom. Predsjedništvo DF-a traži da vrh režima odmah donese odluku o puštanju na slobodu nezakonito privedenih lica, kako bi se donekle ublažila javna sramota izazvana ovim skandaloznim postupkom policije i tužilaštva  - navodi se u saopštenju DF-a.

Inače, vanredna sjednica parlamenta, na čijem je dnevnom redu izborni zakon, zakazana je za danas. Ona je trebalo da bude nastavljena u četvrtak, ali je odgođena na zahtjev poslanika SNP-a Aleksandra Damjanovića, kako bi poslanički klubovi bili u punom sastavu.

 

Portal Analitika