Region

DAČIĆ: Dijelili se na Obiliće i Brankoviće i sve izgubili

1702IvDach
M
oji saradnici su izračunali da sam za posljednjih godinu i po dana sedam puta obišao Zemljinu kuglu. Proveo sam 220 sati na pregovorima, više od 440 sati u avionu, potpisao niz sporazuma, dobio datum, izborio se za zajednicu srpskih opština, postao kandidat za Nobelovu nagradu...To je odgovor lidera SPS-a Blicu i premijera odlazeće Vlade Srbije Ivica Dačića, na pitanje da li je mogao još nešto da uradi i da li za nečim žali.

DAČIĆ: Dijelili se na Obiliće i Brankoviće i sve izgubili
Portal AnalitikaIzvor

Istakao je da je prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića više puta pitao da li želi da bude premijer bez izbora.

- I on je svaki put govorio da mu to nije cilj. To je sve - rekao je Dačić, u intervjuu za Blic.

Govoreći o tome kakav izborni rezultat očekuje nakon izbora koji su zakazani za 16. mart, Dačić je rekao da se "svaki političar se na izborima, na neki način, kladi".

- Zato što mu karijera, često, zavisi od izbora. Kako sam ja mogao da odbijem izbore, da ih otežem, ili da ih uslovljavam, a nijesam, jasno je da vjerujem u sebe i u koaliciju s kojom idem na izbore. I da vjerujem u naš rezultat. Previše je ljudi u Srbiji koji hoće normalno da žive, da bismo mi loše prošli na izborima. Proći ćemo bolje nego ikad - uvjeren je Dačić.

Odgovarajući na pitanje je li dogovor oko Kosova nešto na što je najponosniji kao premijer, Dačić je odgovorio: - Najponosniji sam bio kada su mi uručili ključeve vrata Evrope. Mislim da je dobijanje datuma najveći politički uspjeh Srbije u novijoj istoriji.

Na pitanje s kojim periodom u srpskoj istoriji bi mogao da uporedi današnju Srbiju, te s kim bi uporedio sebe, Dačić je rekao da je to "još jedna od sistemskih, genetskih grešaka koju moramo da ispravimo".

- Tu potrebu da za sve tražimo opravdanje i razlog u istoriji. Zato smo i tako dugo, kako se pomene Kosovo, mi odmah vikali Car Lazar i boj na Kosovu, i dijelili se na Obiliće i Brankoviće, pa smo na kraju tako i prošli - gotovo sve smo izgubili, jer nijesmo shvatili da to od prije više od šest stotina godina danas ne važi, da nema više nebeskog carstva...Zato sam ja za Srbiju danas, ovdje i sada, bez ikakvog poređenja, već sa jasnom predstavom o tome i ko smo i gdje želimo da stignemo. I kada je o meni riječ, imam apsolutno isti stav. Ja sam Ivica Dačić, premijer s jasnim rezultatom, i to u sadašnjosti. I ne želim da se sjutra bilo ko sa mnom poredi, želim da uradi više, ako može - poručio je Dačić.

 

Portal Analitika