Svijet

Beskućnik dao posljednju paru na srećku, dobio milione

162tik
N
ezaposlen, u dugovima, sa velikim šansama da još jednu godinu života provede na ulicama mađarskog grada Đera, Laslo Andrašček (55) potrošio je poslednje novčiće koje je imao uplativši tiket za lutriju.

Beskućnik dao posljednju paru na srećku, dobio milione
Portal AnalitikaIzvor

Bilo je to tik prije odlaska u Budimpeštu, gdje je trebalo da se priključi radionicama namijenjenim bivšim alkoholičarima. Upravo je na željezničkoj stanici odlučio da kupi tiket, i izabrao šest brojeva. Radnica na trafici kazala mu je da treba da izabere još jedan broj. 

"Rekao sam joj da zaokruži broj 24, ionako to nije važno", priča sada Andrašček. 

Ispostavilo se da je to bila njegova, možda i najvažnija odluka u životu, jer je Andrašček upravo sa tim tiketom prošle jeseni postao najveći dobitnik lutrije u Mađarskoj. Kada je mislio da mu je sreća zauvijek okrenula leđa, sedam brojeva donijeli su mu dobitak nešto veći od dva miliona eura, prenosi Gardijan. 

Prva stvar koju je uradio, nakon što je sapštio ženi i djeci da je dobio nagradu, bila je otplaćivanje svih dugova, kako bi okrenuo novu stranicu u svom životu. Potom se na svom biciklu odvezao do salona za prodaju automobila. 

"Kada me je prodavac upitao koliko novca planiram da izdvojim za automobil, pokazao sam mu tri prsta. Verovatno zbog toga što sam došao na biciklu, pretpostavio je da imam 300.000 forinti (manje od 1.000 eura), ali ja sam mislio na 3.000.000 forinti", objašnjava Andrašček. 

Međutim, ovaj sada već bivši beskućnik, nema namjeru da rasipa svoj novac. Za svoje troje djece kupio je po jedan stan, a poklonio im je i kupljeni automobil, jer ni on ni njegova supruga Aniko ne umiju da voze. Otplatio je i dugove svojih bliskih rođaka i planira da putuje u Italiju čim dobije pasoš. 

"Postao sam bogat, ali nisam se promijenio. Sada mogu da kupim veći televizor,jer to mogu da priuštim, ali to ne znači da ću da kupim tri televizora, samo zato što mogu", navodi on. 

Zanimljivo je da se u medijima nije znalo skoro ništa o dobitniku lutrije mjesecima, sve dok početkom februara Andrašček nije donirao veći dio novca hostelu koji zbrinjava beskućnike. 

Kako je do prije pet godina imao teške probleme sa alkoholom, sada planira da otvori fondaciju za pomoć zavisnicima i ženama koje su žrtve nasilja u porodici. 

Njegov potez došao je u pravi čas za  brojne beskućnike u Mađarskoj. Naime, ovih dana tu zemlju zahvatio je talas protesta, organizovanih i u pojedinim evropskim prijestonicama, protiv novog zakona koji zabranjuje noćenje na ulicama. Ovaj zakon u Mađarskoj je izazvao lavinu kritika, jer je u pitanju zemlja sa skoro 30.000 beskućnika, kojima država ne izlazi u susret. Andrašček se nada da će svojom fondacijom moći da pomogne bar nekima od njih.

| IZVOR: B92, GUARDIAN

 

Portal Analitika