Zanimljivosti

Ruski satelit koji danas pada na Zemlju je realna opasnost

1602satelit
"Kosmos-1220" lansiran je 1980. i trebalo je da služi kao vojni izviđački satelit za praćenje flote. Međutim, iste godine proglašen je nefunkcionalnim i danas bi trebalo ponovo da uđe u Zemljinu atmosferu. Naučnici očekuju da će pasti u Tihi okean, ali upozoravaju da bi zapravo mogao da sleti bilo gdje.

Ruski satelit koji danas pada na Zemlju je realna opasnost
Portal AnalitikaIzvor

Djelovi satelita najčešće završavaju u okeanu, ali uvijek postoji opasnost od pada u naseljeno područje, upozoravaju stručnjaci

- Od sedmog februara očekujemo da djelovi satelita padnu na Zemlju 16. februara. Tačno vrijeme i lokacija zavisiće od spoljnih faktora - rekao je pukovnik Aleksej Zolotukin za rusku agenciju "Ria Novosti".

Ako satelit sleti u Tihi okean, kao što je očekivano, neće predstavljati nikakvu prijetnju, ali u slučaju da promijeni kurs, moglo bi da dođe do katastrofe.

Prije 36 godina, drugi "Kosmos" satelit sletio je u nenaseljeni deo Kanade, a uklanjanje radioaktivnog otpada predstavljalo je dug i opasan proces. Još jedan "Kosmos" se 2009. sudario sa američkim telekomunikacionim satelitom, prilikom čega je na hiljade djelića svemirskog otpada poletjelo orbitom.

Satelit "GOCE" Evropske svemirske agencije u novembru prošle godine se bezbjedno spustio u okean. Tačne dimenzije satelita "Kosmos-1220", odnosno njegovih djelova, nijesu poznate.

- Veliki dio će sagorjeti u atmosferi, ali parčići će bez sumnje stići do Zemlje. Male su šanse da ostaci satelita nanesu štetu ili povrede nekog, ali uvek moramo računati i na tu mogućnost, koja je veoma realna - rekao je Dejvid Ajčer, urednik magazina "Astronomy". (Blic)

 

Portal Analitika