Zanimljivosti

Da li je "kifla" povijanje dobro za bebu?

1602beba
P
ovijanje beba u takozvanu "kiflu" se posljednjih godina ponovo praktikuje u nekim zemljama, ali taj način povijanja beba ima i dobrih i loših strana.

Da li je "kifla" povijanje dobro za bebu?
Portal AnalitikaIzvor

Povijanje podrazumijeva umotavanje novorođenčadi kako bi im se ograničili pokreti. Neki stručnjaci tvrde da kada se poviju,bebe duže spavaju, manje su nervozne i imaju manji rizik od sindroma iznenadne smrti.

Ima i onih stručnjaka koji se sa ovim ne slažu.

"Zaista, roditelji ne bi trebalo to da rade", smatra pedijatar Morin Luter, koji ističe da povijanje nije toliko dobro za bebu.

Nekoliko sprovedenih studija povezuju povijanje sa većim rizikom od respiratornih infekcija i displazijom kukova. Osim toga, stručnjaci smatraju da pelene kojima su bebe na ovaj način povijene mogu previše da zagriju njihovo tijelo, naročito ako im je prekriven i dio glave. U tom slučaju, upozoravaju stručnjaci, može doći do hipotermije, pa čak i smrti.

Debate se često vode i o tome da li povijanje dobro utiče na san novorođenčadi, odnosno utiče na to da se bebe ne bude tokom noći, kao i da li zaista sprječava debljanje mališana ili povećava rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčadi.

Nerijetko, stručnjaci postavljaju i pitanje da li je povijanje, odnosno ograničavanje bebinih pokreta dobro za mališane ili samo za roditelje?

"Ograničavanje bebinih pokreta pelenom nema baš smisla", rekla je dr Suzan Gest. "Važno je da roditelji znaju da je za razvoj djeteta neophodno da ono može da se kreće i stavlja svoje ruke u usta", dodala je ona.

Dakle, konačnog zaključka u vezi sa tim da li je povijanje korisno za bebu ili ne, još uvijek nema.

Izvor: mondo.rs; foto: yumama.com

Portal Analitika