Ostalo

HAM: Imamo reprezentaciju, ali ne i kuglanu

1602kuglanje
Danas imamo osam klubova, po četiri muška i ženska. Jedan u Nikšiću, tri u Podgorici i četiri u Tivtu. Imamo klubove, imamo savez, imamo reprezentaciju i takmičare koji osvajaju medalje, ali nemamo kuglanu“, kaže za Vijesti Marija Ham.

HAM: Imamo reprezentaciju, ali ne i kuglanu
Portal AnalitikaIzvor

Marija Ham je Mađarica koja se prije 15 godina doselila u Crnu Goru gdje živi sa porodicom. Njena velika ljubav je kuglanje, a pored kuglanja bavi se i molerajskim poslom. Ona je kapitenka kuglaške reprezentacije i svaki svoj slobodan trenutak, zajedno sa sinovima i mužem, posveti kuglanju.

Kaže da je preko molerajskog posla upoznala Željka Brajovića koji je u Danilovgradu napravio bio kuglanu po svim standardima jedinstvenu u Evropi.

„Bila je jedinstvena po tome što se moglo kuglati i noću. Svijetle samo staza o čunjevi“, priča Marija.

Osim posla od koga žive njeni sinovi i muž Karlo, njih dvoje jako mnogo rade na popularizaciji kuglanja u Crnoj Gori.

Ona ističe da danas postoji osam klubova u Crnoj Gori, kao i reprezentacija, ali da nemaju kuglanu.

Sva tri kluba iz Podgorice idu da vježbaju u Tivat, gdje je prije neku godinu preseljena kuglana iz Danilovgrada. U nikšiću postoji nešto što se teško može zvati kuglanom. Na Cetinju u hotelu „Grand“ kuglaši ponešto prikrpe u prilično ruiniranoj kuglani pa, zauzvrat, mogu vježbati jednom ili dva puta sedmično, pišu Vijesti.

Marija objašnjava da su nekada i kafane i hoteli imali kuglanu, ali da danas moraju da idu iz Podgorice u Tivat da kuglaju.

„To je sigurno jedini glavni grad u Evropi koji nema kuglanu“, ističe kuglašica i dodaje da je za kuglanje potrebno malo novca, te da bi im bile dovoljna neka hala „Titeksa“ ili ruinirana kuglana u Sportskom centru „Morača“.

Ona vjeruje da bi kuglanje ubrzo postalo masovna zanimacija Crnogoraca.

„Ovo je sport kojem se možete posvetiti u bilo kojim godinama“, ističe Marija i dodaje da „su Crnogorke vrlo brzo naučile da igraju, te da imaju dobar osjećaj za kuglu“.

Kapitenka kuglaške reprezentacije objašnjava da postoji razlika između bovlinga i kuglanja i da je kuglanje znatno stariji sport. Bovling ima jedan čun više, za razliku od kuglanja u kome se koristi devet čunjeva. I kugle se razlikuju, te tako je kugla za kuglanje teška 2,8 kilograma, dok u bovlingu ona može biti teška od tri pa do 15 kilograma.

Izvor: Vijesti; foto: ezadar.hr

Portal Analitika