Ostalo

ZOI: Prva zlatna medalja za Švedsku

Soci2014
Ž
enska reprezentacija Švedske u skijaškom trčanju osvojila je danas zlatnu medalju u trci štafeta 4x5 kilometara na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Sočiju.

ZOI: Prva zlatna medalja za Švedsku
Portal AnalitikaIzvor

Švedska, za koju su nastupale Ida Ingemarsdoter, Ema Viken, Ana Hag i Šarlot Kala, do zlatnog odličja došla je u vremenu 53 minuta, dvije sekunde i sedam stotinki. To je švedskoj selekciji prva zlatna medalja u Sočiju, nakon pet srebrnih i dvije bronzane. Šedska je osvojila prvo zlato u ženskoj štafeti na ZOI od 1960. i prvu medalju u toj disciplini od Grenobla 1968. godine.

Najzaslužnija za trijumf švedske štafete bila je Šarlot Kala koja je u posljednjopj izmjeni nadoknadila 25,7 sekundi zaostatka za vodećom Finkinjom i u završnom sprintu prva prošla kroz cilj. To je njena treća medalja u Sočiju, nakon što je bila srebrna u pojedinačnim trkama na 15 i 10 kilometara.

Srebrnu medalju osvojila je Finska, u sastavu Ane Kilonen, Aino-Kaisa Sarinen, Kertu Niskanen i Krista Lahtenmaki, a bronzanu Njemačka, za koju su nastupale Nikol Fezel, Stefani Behler, Klaudija Nistad i Denis Herman. Norveška, koja je branila zlato iz Vankuvera, završila je na petom mjestu, iza Francuske, a ispred šestoplasirane Rusije. (Mina)

 

Portal Analitika