Region

Srbija obilježava Dan državnosti

1502srbija
U
Srbiji se obilježava Dan državnosti. Predsjednik Tomislav Nikolić uručiće državna odlikovanja, a premijer Ivica Dačić položiće lovorov vijenac na sarkofag vožda Karađorđa u Crkvi svetog Đorđa na Oplencu, prenosi RTS.

Srbija obilježava Dan državnosti
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Srbije položiće vijenac na spomenik Neznanom junaku na Avali. Potom će u zgradi Predsjedništva Republike Srbije na svečanoj ceremoniji uručiti odlikovanja pojedincima i predstavnicima institucija, između ostalih, preminula predsjednica Savjeta za borbu protiv korupcije Verica Barać, policijski službenik koji je poginuo na dužnosti u Bujanovcu Goran Đorđević, čuvar Srpskog groblja Zejtinlik u Grčkoj Đorđe Mihajlović i Kliničko-bolnički centar Zemun.

Premijer Srbije će u Crkvi svetog Đorđa na Oplencu položiti lovorov vijenac na sarkofag vožda Karađorđa.

Javni servis Srbije prenosi da su Srbiji Dan državnosti čestitali zvaničnici iz zemlje, regiona i svijeta, među kojima su ministar odbrane Nebojša Rodić i predsjednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali, Stejt department, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i premijer Grčke Antonis Samaras.

Dan državnosti Srbija slavi na vjerski praznik Sretenje, u znak sjećanja na 15. februar 1804. godine, kad je u Orašcu počela borba za konačno oslobođenje od petovjekovne Turske vladavine.

- Vrlo brzo nakon toga, Srbi su ušli u otvoreni rat sa Turskom, čiju su vojsku nekoliko puta potukli. Najveće pobjede ustanici su izvojevali kod Ivankovca 1804. godine, na Mišaru i kod Deligrada 1805. godine. Slom ustanka počeo je 1812. godine, pošto su Rusi morali da se povuku zbog Napoleonovog pohoda na Moskvu. Potpisan je Bukureški mir, kojim je bilo predviđeno da Srbija dobije autonomiju i da se Turci vrate u Beograd - uslove koje Srbi nisu htjeli da prihvate. Poslije toga, turska vojska napala je oslobođenu teritoriju iz tri pravca. Otpor srpskih ustanika slomljen je padom Beograda, 7. oktobra 1813. godine – podsjeća RTS na Prvi srpski ustanak i dodaje da je, iako ugušen, ustanak utro je put za dalju borbu Srba za oslobođenje, koja je nastavljena dvije godine kasnije, podizanjem Drugog srpskog ustanka u Takovu.

Na Sretenje, 1835. godine, knez Miloš Obrenović proglasio je prvi srpski ustav i jedan od prvih demokratskih ustava u Evropi.

Ovaj datum je uzet kao početak stvaranja moderne srpske države i kao nacionalni praznik se slavi od 2001. godine.

Pripadnici Garde Vojske Srbije su juče, povodom Dana državnosti, izvršili počasnu artiljerijsku paljbu sa Savske terase kalemegdanskog parka u Beogradu.

Portal Analitika