Ostalo

Crna Gora organizuje Giro d’ Italia u maju 2016. godine?

Giro-photopr
C
rna Gora bi u maju 2016. godine mogla organizovati najpoznatiju biciklističku trku na svijetu Giro d’ Italia. Prema planu crnogorske Vlade kroz Crnu Goru bi se vozile tri etape.To proizilazi iz informacije koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici.

Crna Gora organizuje Giro d’ Italia u maju 2016. godine?
Portal AnalitikaIzvor

- Vlada je razmotrila i usvojila Informaciju o mogućnosti podnošenja kandidature za održavanje sportske manifestacije "Giro d’ Italia" u maju 2016. godine u Crnoj Gori i ovlastila Igora Vušurovića, v. d. direktora Uprave za mlade i sport, da u ime Vlade koordinira pripreme za podnošenje zahtjeva za organizaciju prve tri etape ove sportske manifestacije. Rok za pripremu aplikacije je 1. mart 2014. Godine, navodi se u saopštenju Vlade objavljenom na zvaničnom sajtu.

Crnoj Gori u ovom trenutku nedostaju kapaciteti za organizovanje velikih međunarodnih sportskih takmičenja kao što su Olimpijske igre, svjetsko ili evropsko prvenstvo u fudbalu. Stoga smatramo da je organizacija ’’Giro d’Italia’’ jedinstvena prilika da Crna Gora bude domaćin jednog globalno značajnog sportskog događaja.

’’Giro d’ Italia’’ bi bila prilika i za promociju Crne Gore i njenih prirodnih ljepota i turističke ponude i potencijala. Organizacija trke je planirana za prvu polovinu maja 2016. godine, odnosno prije početka glavne ljetnje turističke sezone, što je takođe pozitivno jer bi se time produžilo trajanje turističke sezone, navodi se u informaciji Vlade.

Organizovanje ’’Giro d’Italia’’ u Crnoj Gori, moguće je isključivo uz aktivno učestvovanje nadležnih organa za sport, saobraćaj, turizam, policiju, lokalnu samoupravu i zdravstvo.

U cilju pripreme za podnošenje zahtjeva, uz saradnju sa predstavnicima ’’Giro d’Italia’’, potrebno je da Uprava za mlade i sport, nadležni organi i sportske organizacije započnu aktivnosti za pripremu kandidature za organizaciju tradicionalne međunarodne sportske manifestacije „Giro d’Italia“ u Crnoj Gori.

Rok za podnošenje zahtjeva je 1. mart 2014. godine. Ukoliko zahtjev Crne Gore bude prihvaćen, nakon toga će se započeti pripremne akivnosti za ovu manifestaciju, odnosno obrazovati inicijativni odbor za pripremu kandidature, pripremiti projekat, odnosno studija o organizovanju i finansiranju takmičenja i drugo, u skladu sa članom 72 Zakona o sportu, navodi se u informaciji Vlade.

Poslije Olimpijskih igara, svjetskog i evropskog prvenstva u fudbalu, ’’Giro d’ Italia’’ je najznačajnija sportska manifestacija u svijetu. Ukoliko bi dobila organizaciju ove prestižne manifestacije, u Crnoj Gori bi se vozile prve tri etape. Promotivne aktivnosti sa logom ’’Giro d’ Italia’’ koje najavljuju trku u Crnoj Gori trajale bi tokom 2015. i 2016. godine do završetka same manifestacije. Ekonomske koristi prema uporednim iskustvima Danske, Belgije, Holandije, u kratkoročnom periodu, iznosili su oko 34 miliona eura prihoda, najvećim dijelom u hotelsko-uslužnom sektoru, a u srednjoročnom periodu oko 76 miliona eura prihoda po osnovu marketinga, investicionih aktivnosti itd.

Manifestacija okuplja preko 2000 učesnika - sportista i njihovih timova, tehničkog osoblja, sponzora, koji bi se u Crnoj Gori zadržali minimum sedam dana, koliko i traje sama trka. Ukupna dužina rute za tri etape koje bi se vozile u Crnoj Gori je preko 400km.

Po proračunu koja se koristi za statističke potrebe kretanja turista, strani turista u Crnoj Gori dnevno potroši 75 eura, što bi u ovom slučaju značilo da će 2000 učesnika za sedam dana boravka u Crnoj Gori ostvariti 14.000 noćenja i potrošiti 1.050.000 eura. Prema iskustvima država organizatora u prethodnim godinama broj gledalaca se kretao između 100 000 i 250 000.

Ako pretpostavimo da će u periodu održavanja trke biti minimum 100.000 gledalaca, koji bi u Crnoj Gori boravili najmanje jedan dan, to znači da bi oni utrošili 7.500.000 eura od čega bi Budžet Crne Gore po osnovu PDV-a ostvario prihod 1.425.000 eura.

Kao što je prethodno navedeno 1.5 milijardi ljudi u 166 država svijeta prati „Giro d’Italia“ posredstvom TV ekrana. Poređenja radi, u 2013. godini je registrovano 676.000 posjeta portalu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore. Ovo su pokazatelji koliko je organizacija manifestacije „Giro d’Italia“ značajna s aspekta boljeg pozicioniranja Crne Gore kao turističke destinacije.

Procjena radova i troškova za organizaciju same trke prema iskustvima dosadašnjih država organizatora iznosi oko 4.000.000 eura, navodi se u informaciji Vlade.

 

 

Portal Analitika