Politika

MEDOJEVIĆ: Braneći Njegoša od Haga, branimo sebe i naše potomke

0702medoNpr_1
P
redsjednik Pokreta za promjene i član Predsjedništva Demokratskog fronta Nebojša Medojević kritikovao je na svom Tviter nalogu Tužilaštvo Tribunala u Hagu koje je na suđenju Radovanu Karadžiću tvrdilo da je Njegoš u svom djelu "Gorski vijenac" "slavio ubijanje Muslimana, odnosno poturica".

MEDOJEVIĆ: Braneći Njegoša od Haga, branimo sebe i naše potomke
Portal AnalitikaIzvor

- Daleko smo mi od idealnog, ali svi smo mi Njegoš i dužnost nam je da se branimo. Braneći Njegoša, branimo sebe i naše potomke, napisao je Medojević. Prema njegovim riječima da je porodica tužiteljke Gustavson bila 500 godина pod Turcima, vjerovatno bi se zvala Hurem, a ne Katrina.

- Crna Gora se održala Crnom Gorom.To je naša Biblija. Njegoš je Crna Gora. Ona vječna. Čitava Evropa se tada divila jednom malom narodu i njegovoj herojskoj borbi za čast i slobodu. Nijesam ljubitelj Matije Bećkovića. Na ovu glupost iz Haga, on je rekao "Neka se pripreme Šekspir i Dante", napisao je Medojević.

Tužiteljka Katrina Gustavson opširno je citirala stihove iz "Gorskog vijenca" tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka odbrane Gojka Kličkovića, koji je u glavnom iskazu pomenuo da se Karadžić, tokom rata u BiH, često pozivao na taj Njegošev spjev.

Zastupnica optužbe citirala je dijalog vladike Danila i Vuka Mićunovića u kojem se - u slobodnom prevodu sa engleskog - poziva na "čišćenje naše zemlje od nevjernika" i kaže da "naša bitka neće biti okončana dok mi ili Turci ne budemo istrijebljeni".

Prema tumačenju tužiteljke Gustavson, to je bio "poziv na etničko čišćenje zemlje od Muslimana".

 

 

Portal Analitika