Politika

MUSTAFIĆ: Pregovaramo i sa drugima, ali najozbiljnije razgovore o koaliciji vodićemo sa DPS-om

suljo
P
otpredsjednik crnogorskog Parlamenta i funkcioner Bošnjačke stranke Suljo Mustafić kaže da će njegova stranka najozbiljnije razgovore o mogućoj koaliciji u Podgorici ipak voditi sa DPS-om.

 MUSTAFIĆ: Pregovaramo i sa drugima, ali najozbiljnije razgovore o koaliciji vodićemo sa DPS-om
Portal AnalitikaIzvor

„Mi smo u koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista bili, vršili vlast sve vrijeme ovdje u Podgorici i vjerovatno će naozbiljniji razgovori oko koalicije biti vođeni ipak sa Demokratskom partijom socijalista“, kazao je Mustafić, u večerašnjem gostovanju na RTCG u emisiji „U centar“, autora i voditelja Andrije Nikolića, dodajući da se sa Pozitivnom najvjerovatnije razgovara još večeras, a da najava ima i za razgovore sa Socijaldemokratskom partijom.

„Za Berane smo najavili samostalan nastup i to smo uradili. Kada je u pitanju Podgorica,  bilo je najave nekih razgovora i bilo je neformalnih ili će biti neformalnih susreta.  Znate, svaki susret koji se desi u skupštini i ako se povede priča o predstojećim izborima, ja ga smatram neformalnim susretom. Ali, naravno, očekujemo i ozbiljne razgovore. Mislim da će večeras  biti obavljeni razgovori sa Pozitivnom Crnom Gorom na njihovu inicijativu“, kazao je Mustafić, podvlačeći da je svaka inicijativa bila sa druge strane, jer se BS priprema za samostalan izlazak.

„Mi se pripremamo na samostalni izlazak na izbore i vjerujem da smo napravili dobru infrastrukturu u Podgorici i da možemo samostalno sa ili bez izbornog zakonodavstva imati odbornički mandat. Ali, vjerujem takođe da se može razgovarati sa nekim političkim subjektima. Kažem, Pozitivna Crna Gora je najavila za večeras razgovore i oni će se vjerovatno desiti,“ kazao je Mustafić, dodajući da ima najava i za ragovore sa SDP-om.

„Ali, ponavljam, mi smo u koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista bili, vršili vlast sve vrijeme ovdje u Podgorici i vjerovatno će naozbiljniji razgovori biti vođeni ipak sa Demokratskom partijom socijalista.“

Mustafić je kazao da je BS spremna da razgovara „sa svima koji imaju sličnu viziju razvoja Glavnog grada“.

Na pitanje da li je blok manjinskim partija „već spakovan“ za koaliciju sa DPS-om, bilo predizbornu, bilo postizbornu, Mustafić je odgovorio da su sve manjinske partije samostalno zaradile svoje odborničke mandate i da se sa DPS-om razgovara na bazi tog suvereniteta.

On je dodao da vjeruje u dugoročnost saveza manjinskih partija, i da taj savez smatra značajnim u unapređenju manjinskih prava u Crnoj Gori.

Govoreći o predstojećoj skupštinskoj raspravi o setu izbornih zakona, o velikom broju amandmna, oko 120 za šest zakona, Mustafić je kazao da je optimista da će se zakoni usvojiti, jer je najveći dio tih amandmana tehničke prirode, mada je za jedan njihov dio potrebno političko usaglašavanje.

On je takođe kazao da je Bošnjačka stranka u vidu amandmana sada aktivirala neke zahtjeve koje je stavila po strani na nivou države, ali im se vraća na opštinskom nivou. „Bošnjačka stranka tražiće beneficirani cenzus, odnosno prirodni prag, jer bi to svima odgovaralo.  U Podgorici nam je beneficirani cenzus nešto oko hiljadu glasova, a izborni preko dvije hiljade“, kazao je Mustafić.

Portal Analitika