Svijet

Italija: Leta śutra podnosi ostavku, Renci u ofanzivi za premijersko mjesto

 

leta
I
talijanski premijer Enriko Leta izjavio je danas da će u petak dati ostavku, nakon što je njegova Demokratska stranka pozvala na smenu vlade, prenosi BBC.

Italija: Leta śutra podnosi ostavku, Renci u ofanzivi za premijersko mjesto
Portal AnalitikaIzvor

Lider partije Mateo Renci je ranije na sastanku zatražio smjenu državnog vrha, kazavši da država ne može nastaviti nesigurnim putem.

Spekuliše se da upravo Renci želi da bude premijer umjesto Lete.

Renci, koji je osam godina mlađi od Lete, na čelo stranke je izabran u decembru.

Leta je rekao u saopštenju da je njegova odluka uslijedila nakon današnjeg sastanka vrha Demokratske partije.

Rekao je da će u petak formalno predati svoju ostavku predśedniku Đorđu Napolitanu.

renci
Renci (39) je danas prvi put direktno osporio mandat premijera Lete (47), koji je do sada odbijao da podnese ostavku.

"Hitno je potrebno započeti novu fazu sa novom izvršnom vlašću", rekao je Renci na početku sastanka i istakao da se mora predložiti izlaz sa radikalnim programom i dubokim promjenama u zemlji koja je "na raskršću".

Renci se nije direktno izjasnio da li želi da od Lete preuzme mjesto predsjednika vlade, kao što su mediji spekulisali, a o tome je zatražio mišljenje članova partije.

Renci, inače gradonačelnik Firence, u ofanzivi je za preuzimanje premijerske funkcije od Lete.

Gnijev starijih kolega, Renci je već navukao kada je rekao da bi političari iz generacije Silvija Berluskonija trebalo da se povuku sa scene. U Italiji nije uobičajeno da političar koji je jedva napunio 39 godina već želi na čelo vlade, pošto se na Apeninskom poluostrvu državnicima u zrelim godinama smatraju i 70-godišnjaci.

Na pregovore s premijerom Letom, Renci je došao, prethodno najavivši da ne samo da ima obezbijeđenu poslaničku većinu za novu vladu već zna i imena ministara. Iako je ranije djelovalo da će Leta praktično bez borbe prepustiti tron klimave koalicije ambicioznom Renciju, premijer je u posljednjem trenutku riješio da se bori.

Ako vlast ne uspije da osvoji u prvom naletu, izvjesno je da Renci neće odustajati, kao što nije odustao ni kada ga je u jesen 2012. na izborima za generalnog sekretara Demokratske partije do nogu potukao Pjer Luiđi Bersani. Kako Bersani na parlamentarnim izborima prije godinu dana nije uspio da obezbijedi parlamentarnu većinu, podnio je ostavku i Renci je u decembru praktično bez konkurencije došao na čelo stranke.

Mateo Renci rođen je 11. januara 1975. u Firenci, gdje je završio studije prava i 2004, sa 29 godina, postao predsjednik provincije Firence, glavnom gradu regiona Toskana. Nakon petogodišnjeg mandata, postao je firentinski gradonačelnik i već je tada, 2009, bilo jasno da se tu neće zaustaviti.

Ekološki auto


Rencijev dolazak u Palatu Kiđi u plavom mini automobilu „smart“ izazvao je na društvenim mrežama i veće reakcije od samih pregovora. On je inače obećao građanima Firence da će do 2016. izbaciti automobile iz centra grada i uvesti samo električne.

 

(blic.rs)

Portal Analitika