Region

Uhapšen poslanik Srpske napredne stranke

tomic1302
P
oslanik Srpske napredne stranke i predsjednik Izvršnog odbora Univerzal banke Dragan Tomić i još četiri osobe uhapšeni su zbog malverzacija u Univerzal banci, saznaje B92.

Uhapšen poslanik Srpske napredne stranke
Portal AnalitikaIzvor

Osim Tomića, privedena su još četiri člana IO te banke. Oni se terete da su sa rukovodećih pozicija u toj banci nezakonito odobravali višemilionske kredite bez pokrića.

Univerzal banka je 31. januara ostala bez dozvole za rad i ušla je u stečaj.

Tomić i još četiri osobe su privedeni zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica i u svojstvu osumnjičenih se saslušavaju u Upravi kriminalističke policije Beograd.

Sumnjiče se da su davali kredite bez adekvatnih sredstava obezbjeđenja i mimo propisane procedure, ali i uz negativno mišljenje kreditnog odbora te banke.

U javnosti se posle gašenja banke spekulisalo da je Tomić odobravao velike kredite bez pokrića kompanijama "Farmakom MB" iz Šapca, "Interkomerc" i "Beohemija".

Najveći akcionar te banke Nebojša Divljan tvrdio je poslije gašenja banke da su te tri kompanije, kao i firme povezane sa njima, najveći dužnici i da su im krediti davani iako je bilo poznato da imaju probleme u poslovanju.

Divljan je rekao da je glavni problem banke nastao zbog uticaja velikih dužnika na rukovodstvo banke, ali i izostanak adekvatnog nadzora Narodne banke Srbije kojoj se, kako kaže, obraćao.

Tomić (55) je poslanik SNS u Skupštini Srbije, član Glavnog odbora naprednjaka i bivši predsednik Okružnog odbora SNS u Šapcu.

 

Portal Analitika