Politika

SKUPŠTINA: Postoji većina za zakon o finansiranju političkih partija bez DPS-a?

oksjednicapr
Z
akon o finasiranju političkih partija biće prvi na dnevnom redu crnogorske Skupštine na zasijedanju koje će biti održano u ponedjeljak, saznaje Portal Analitika. Kolegijum predsjednika parlamenta juče je donio odluku da po drugi put odgodi plenum o izbornim zakonima a prema informacijama koje su juče procurjele nakon kolegijuma postoji većina od 41 poslanika za podršku tom zakonu i to bez Demokratske partije socijalista.

SKUPŠTINA: Postoji većina za zakon o finansiranju političkih partija bez DPS-a?
Portal AnalitikaIzvor

Odgađanje sjednice tražila je Socijalistička narodna partija sa obrazloženjem da se mora raditi u kompletnom sastavu što je i prihvaćeno od strane većine na Kolegijumu.

Komesar za proširenje EU Štefan File poručio je nedavnio da Crna Gora mora bez daljeg odlaganja da usvoji izmjene Zakona o finansiranju političkih partija i predizbornih kampanja, kao uslov za dalji napredak u procesu evropskih integracija.

Prema dogovoru koji je postignut na jučerašnjem Kolegijumu predviđeno je da se nakon rasprave na plenumu odmah glasa o ponuđenim izbornim zakonima.

Pred poslanicima će od ponedjljka biti šest prijedloga Zakona: finansiranju političkih partija, biračkom spisku, državljanstvu, ličnoj karti, lokalnoj samoupravi dok će poslednje izjašnjavanje biti o zakonu o izboru poslanika i odbornika.

Očekuje se da bi do tada mogla da bude postignuta saglasnost između političkih stranka u Skupštini Crne Gore, neophodna za dvotrećinsko usvajanje zakona o izboru poslanika i odbornika.

 

 

Portal Analitika