Zanimljivosti

Četrnaest caka za pametno mršavljenje

1302supa
A
ko želite da smršate, onda ste sigurno pokušali sve one dijete koje obećavaju 15 kilograma manje za mjesec. Međutim, problem sa takvim dijetama je u tome što se ti kilogrami uglavnom brzo vrate. Zato, ako želite da mršate efikasno i dugotrajno, to mora da bude spor i lagan proces. Najlakši način je da napravite male promjene u ishrani, koje će imati velike rezultate.

Četrnaest caka za pametno mršavljenje
Portal AnalitikaIzvor

Umjesto kornfleksa, jedite ovsenu kašu: Kornfleks i sve te pahuljice, koje se najčešće jedu za doručak, pune su šećera, iako se reklamiraju kao da su jako zdrave. Samim time, imaju i dosta kalorija. Zato se umjesto toga, odlučite za zdravu ovsenu kašu, a ukus možete da poboljšate nekim bobičavim voćem, koje će od ovog zdravog doručka napraviti pravi dezert.

Umjesto sendviča sa jajima, pojedite omlet sa povrćem: Povrće je puno vlakana, pa će vam pružiti dugotrajniji osjećaj sitosti, nego hljeb za sendvič, a ima mnogo manje kalorija. Plus, ovo je sjajan način da povećate unos povrća, koje nam je neophodno za ispravno funkcionisanje organizma. Dva velika jaja ispržena sa pola šolje spanaća imaju svega 150 kalorija, a predstavljaju odličan obrok za početak dana.

Umjesto kupovnog, napravite svoj voćni jogurt: U kupovnim voćnim jogurtima, naći ćete više šećera nego voća. Zato umjesto toga napravite svoj sopstveni jogurt. Možete u blenderu da pomiješate bilo koje voće koje volite sa klasičnim jogurtom, i vidjećete da nema potrebe za šećerom, jer voće donosi prirodnu slatkoću.

Umjesto kafe sa mlijekom, pijte crnu kafu: Kafa sa mlijekom ima znatno više kalorija, koje dolaze od mlijeka, pogotovu ako se koristi punomasno, kao što je slučaj u većini kafića. Zato pokušajte da se naviknete na kafu bez mlijeka i šećera. Tako ćete dobiti svoju dnevnu dozu kofeina, a kafa je bogata i antioksidansima. ako baš ne možete da pijete čistu kafu, odlučite se za mlijeko sa smanjenim procentom mliječne masti.

Umjesto paradajz čorbe, jedite bistru povrćnu supu: Ne dozvolite da vas riječ "paradajz" zavara. On sam po sebi jeste zdrav, ali su sokovi i pirei od njega puni šećera. Plus, paradajz supa se najčešće pravi uz dodatak pavlake za kuvanje, koja je jako kalorična. Zato je bolje da se odlučite za bistru, domaći supu, punu raznog povrća.

Umjesto zelene salate, jedite svjež spanać: I jedno i drugo je zeleno, i nema puno kalorija, ali zelena salata nema ni nikakve druge nutritivne vrijednosti. Zato je spanać, koji je prepun gvožđa, magnezijuma i vidamina A i C. Napravite salatu od svježeg spanaća,  dodajte malo nemasnog mesa i krišku feta sira, i eto savršenog ručka.

Umjesto pomfrita, jedite krompir salatu: Pomfrit upije ogromnu količinu ulja prilikom prženja, i to mu značajno povećava kalorijsku vrijednost. A krompir je sam po sebi odlična namirnica, i ne treba ga izbjegavati. Zato se, umjesto pomfrita, odlučite za osvježavajuću salatu od krompira kao dodatak vašem ručku.

Umjesto bijele zemičke, pojedite integralnu: Iako obje zemičke imaju oko 150 kalorija po porciji, integralna je mnogo zdravija. Cijelo zrno pšenice je jako zdravo, ali kada mu se odstrani opna prilikom rafinisanja, postaje praktično bezvrijedno. Zato se uvijek odlučite za integralne zemičke, koje ća vas bolje zasititi i biće znatno zdravije za vaš organizam.

Umjesto pire krompira, jedite pire od karfiola: Karfiol je mnogo zdraviji, i ima znatno manje kalorija. Zato pokušajte da napravite pire od karfiola, koji može da bude jako ukusan, ako se dobro začini. Smanjte količinu putera, i koristite mlijeko sa smanjenim procentom masnoće za maksimalne rezultate.

1302humusUmjesto humusa sa hljebom, jedite humus sa povrćem: Humus je jako zdrav, i u svim dijetama se preporučuje kao umak za povrće. Ako ste navikli na ovaj namaz, i ako ga jedete sa hljebom ili grisinama, pokušajte ubuduće u njega da umačete parčiće paprike ili šargarepe. To ima mnogo manje kalorija, a jako je ukusno i osvježavajuće.

Umjesto sira sa krekerima, jedite sir sa parčićima jabuke: Razlog je očigledan. Ne samo da su krekeri prepuni praznih kalorija, već je jabuka jedna od najzdravijih voćku. Jabuka sa krem sirom bože da bude sjajan dezert, ili užina.

Umjesto grickalica, pojedite šaku orašastog voća: Mnoge gruckalice koje volimo, pa čak i smatramo zdravim, sadrže kukuruzni sirup, koji daje slatkoću. Zato se potrudite da ih izbjegavate, i umjesto toga uvijek sa sobom nosite šaku oraga, badema ili lješnika. Ova zdrava i ukusna užina može da stane i u najmanju žensku tašnu, a sjajan je za cio organizam.

Umjesto nemasnog sira, jedite fetu: Sve nemasne sireve koje nađete u prodavnicama, zaobiđite u širokom luku. Oni su prepuni aditiva i konzervansa, a da ne spominjemo koliko su bezukusni. Umjesto toga, odlučite se za svježu fetu, ili kozji sir. Iako ima više kalorija, zdraviji je i sadrži linoleičnu kisjelinu, koja može da vam pomogne da sagorite više masti.

Umjesto pavlake, jedite kisjelo mlijeko: Ova dva proizvoda su sličnog ukusa i teksture, a razlika u kalorijskoj vrijednosti je velika. Pavlaka sadrži mnogo više masnoće, a samo je mala razlika u punoći ukusa. Sa posebno dobar umak sa voće, pomiješajte kisjelu pavlaku, kikiriki puter i malo meda.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika