Svijet

SAD: Kongres odobrio Vladi zaduživanje na godinu

1302kongressadok
A
merički Kongres usvojio je zakon kojim se državi odobrava da se neograničeno zadužuje do marta naredne godine, čime je otklonjen rizik nelikvidnosti najveće svjetske sile u ovoj godini.

SAD: Kongres odobrio Vladi zaduživanje na godinu
Portal AnalitikaIzvor

Senat u kojem većinu čine demokrate prihvatio je sa 55 glasova za i 43 protiv tekst koji je u utorak jedva prošao u Predstavničkom domu u kojemu vladaju republikanci.

Tehnički gledano, zakon predviđa da se gornja granica zaduživanja koja trenutno iznosi 17,2 biliona dolara, više ne primjenjuje do 15. marta naredne godine.

"Učinili smo što smo morali", rekao je republikanski senator Bob Korker koji se protivio bezuslovnom povećanju granice zaduživanja, ali je glasao za tokom proceduralnog glasanja kako bi omogućio konačno glasanje.

Donošenje te odluke u Kongresu omogućili su republikanski predstavnici u Predstavničkom domu koji su u utorak odustali od toga da u zamjenu traže političke ustupke. Oni su ocijenili da odnos snaga nije bio u njihovu korist, s obzirom da Bijela kuća i Senat u kojemu demokrate imaju većinu, nijesu htjeli da pregovaraju s njima.

Američko Ministarstvo finansija zatražilo je od Kongresa da donese novu odluku o odobravanju zaduživanja do 27. februara nakon čega se država mogla naći u stanju djelimične nelikvidnosti.

(Seebiz)

foto: Wikipedia

Portal Analitika