Zanimljivosti

Prirodna katastrofa skrivala tajnu Torinskog platna?

1202torinsko-platno
T
orinsko platno poznata je hrišćanska relikvija. Mnogi vjeruju kako je komad tkanine zapravo pokrov u koji je nakon smrti umotan Isus, a na kojem je vidljiv obris muškog tijela.

Prirodna katastrofa skrivala tajnu Torinskog platna?
Portal AnalitikaIzvor

Već dugo podjednako intrigira i hrišćane i naučnike. Studija Univerziteta Oksford iz 1988. godine pokazala je da je platno staro tek 728 godina, međutim nova studija tvrdi da je potres u Jerusalimu iz 33. godine mogao ne samo stvoriti sliku, nego i biti odgovoran za pogrešne procjene starosti.

Italijanski tim stručnjaka vjeruje kako je snažan potres magnitude 8.2 bio dovoljno jak da otpusti neutronske čestice iz smrskanog kamenja. 'Ova poplava neutrona mogla je utisnuti sliku na laneni mrtvački pokrov', kažu. Došlo je i do promjene stepena prisustva ugljenika koja je dovela do zabune u procjeni starosti, objasnio je profesor Alberto Karpintjeri.

Naučnici teoriju temelje na eksperimentu u kojem su stijene lomili pod ogromnim pritiskom. Tokom procesa otpustile su se neutronske čestice. Snažan potres mogao je postići isti efekat, tvrde.

Idući korak trebala bi biti molekularna analiza tkanine pomoću najnovijih tehnologija, ali nju treba da dopusti papa Franjo. Analiza bi trebala potvrditi ili pak opovrgnuti teoriju zračenja.

Dnevnik.hr

Portal Analitika