Region

Filaret obnavlja Pribojsku banju

1202filaret
U
Pribojskoj Banji, nedaleko od Priboja, počela je rekonstrukcija nekadašnjeg Rehabilitacionog centra, a vrijednost radova je oko 1,4 miliona eura, javlja B92.

Filaret obnavlja Pribojsku banju
Portal AnalitikaIzvor

Rehabilitacioni centar i 35 hektara zemljišta pripali su nedavno, po Zakonu o restituciji, Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"Kako bi pomogla rekonstrukciju RH centra opština Priboj je od Mileševske eparhije kupila 1,1 hektar zemljišta. Tim novcem, a radi se o pola miliona eura, finansiramo dio radova. Prikupljanje sredstava za kompletnu rekonstrukciju je u toku i očekujemo da će i nadležna ministarstva i druge državne institucije priskočiti u pomoć, jer se radi o važnom projektu za razvoj ovog dijela Srbije", rekao je episkop mileševski Filaret na konfernciji za novinare.

Kada, kako je najavljeno polovinom juna, budu završeni radovi, Pribojska Banja će raspolagati sa 130 ležaja u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama.

U drugoj fazi gradiće se niz ostalih banjskih i turističkih sadržaja među kojima i dijagnostički centar. Vladika Filaret je pozvao privatna i društvena preduzeća i druge zainteresovane da sa Mileševskom eparhijom naprave kozorcijum kako bi se ti objekti što prije izgradili.

Radove na prvoj fazi rekonstrukcije RH centra izvodi preduzeće "Složna braća'’ iz Nove Varoši.

Osvećenje Rehabilitacionog centra i drugih objekata koje gradi Mileševska eparhija u tom liječilištu, biće obavljeno 15. juna, saopštio je u manastiru Svetog Nikole vladika Filaret.

Vladika Filaret je najavio uvodenje reda u ovom liječilištu, koje želi da učini jednim od najljepših u Srbiji, i obračun sa javašlukom, neodgovornošću i nehigijenom.

On je rekao da će učiniti sve kako ovogodišnja turistička sezona ne bi propala i pozvao sve žitelje Pribojske banje da pomognu da se ovo liječilište što prije stavi u funkciju, jer je to korisno za njih, kao i za nekoliko stotina stanovnika Priboja, koji će dobiti zaposlenje.

"Biće angažovani najbolji ljekari i medicinski radnici iz Priboja i drugih mjesta, nećemo dozvoliti primanje radnika bez ikakve mjere. Nudimo saradnju Zdravstvenom centru Užice, njima pripada dosadašnje odjeljenje rehabilitacije kome je zabranjen rad u hotelu Lim", izjavio je vladika i dodao da će savremena banja raspolagati i dijagnostičkim centrom.

"Pozivamo sve koji žele da ulože da nam se pridruže, posebno žitelje da pomognu da se banja očisti, da vratimo uzurpirano i stanemo na put nelegalnim priključcima na vodu. Ovu prirodnu ljepotu i najljekovitiju srpsku banju treba zajednički da iskoristimo", istakao je on.

Portal Analitika