Politika

VUČELIĆ: Za građane najbolje rješenje posebne opštine Tuzi i Golubovci u okviru Glavnog grada

vucelicok0702
M
odel kojim se predviđa da područja sadašnjih gradskih opština Tuzi i Golubovci budu posebne opštine u sastavu Glavnog grada, sa potpunom samostalnošću u odlučivanju, posebno u oblasti planiranja i uređenja prostora i upravljanja finansijama, najoptimalnije je rješenje za zadovoljavanje interesa građana tih područja, ocijenio je u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, predsjednik Odbora DPS Glavnog grada Vladan Vučelić.

VUČELIĆ: Za građane najbolje rješenje posebne opštine Tuzi i Golubovci u okviru Glavnog grada
Portal AnalitikaIzvor

On je uvjeren da će poslanici Skupštine Crne Gore podržati ovaj model usvajanjem izmjena zakonske regulative.

- Dovođenje u vezu ovog modela, koji je najbolji garant dugoročne stabilnosti lokalnih zajednica, sa kratkoročnim političkim ciljevima - što predstavnici opozicije čine ovih dana - očigledan je primjer politikanstva koje zanemaruje potrebe, interese i dobrobit građana - istakao je Vučelić.

Predloženim modelom, napominje on, obezbjeđuje se i garantuje potpuna sigurnost funkcionisanja dvije opštine i njihova samostalnost u stvaranju planskih pretpostavki, uređenju prostora i upravljanju finansijama, odnosno u tri stuba na kojima počiva svaka lokalna samouprava.

- Ovo rješenje u osnovi nije nepoznato, budući da se već decenijama primjenjuje u okruženju i Evropi, gdje posebne opštine funkcionišu u okviru glavnih gradova. Model koji je predložen od strane većine konstituenata parlamenta gradske opštine Tuzi dodatno uvažava posebnost sadašnjih gradskih opština i daje im značajno veće ingerencije u odnosu na one koje poznaju rješenja u okruženju - dodao je Vučelić.

Imajući u vidu aktuelno funkcionisanje lokalnih uprava u Crnoj Gori, Vučelić je uvjeren da je rješenje koje se iskristalisalo u slučaju gradskih opština Tuzi i Golubovci, po pitanju njihovog bubućeg statusa u okviru Glavnog grada - Podgorice, u ovom trenutku nabolje moguće.

- Smatram da u narednom periodu u slučaju sličnih inicijativa možda može poslužiti kao pozitivno iskustvo i nekim drugim lokalnim samoupravama u Crnoj Gori. Činjenica je da samo one lokalne samouprave koje obezbijede povećanje kvaliteta života svojih građana, opravdavaju sopstveno postojanje - zaključio je Vučelić.

Portal Analitika