Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • SUĐENJE „ZAGORIČANIMA“ ZA RAČUNARSKU PREVARU: Advokat optužio tužioca za prikrivanje nalaza vještaka

SUĐENJE „ZAGORIČANIMA“ ZA RAČUNARSKU PREVARU: Advokat optužio tužioca za prikrivanje nalaza vještaka

visisud
Čujović: „Brate, pitaj mogu li se pare podići na ime donacije za Konik, za požare ove“

SUĐENJE „ZAGORIČANIMA“ ZA RAČUNARSKU PREVARU: Advokat optužio tužioca za prikrivanje nalaza vještaka
Portal AnalitikaIzvor

 

 

J

edan od četvoro advokata desetoro optuženih za računarski prevaru,

Branko Anđelić,

optužio je na današnjem pretresu u Višem sudu u Podgorici tužioca

Sanju Jovićević

da je prikrila nalaz vještaka iz Slovenije po kojem je, kako tvrdi Anđelić, jasno da nema računarske prevare, i da ga nije uvrstila u sudske spise predmeta. Tužilac je tvrdila da taj nalaz, koji je naložen od samog tužioca, nikada nije zvanično stigao.

Anđelić je dostavio pomenuti nalaz, koji je na slovenačkom jeziku i koji tek treba da se prevede, tako da će Vijeće sudije Predraga Tabaša, pred kojim se nalazi ovaj spor, naknadno odlučiti da li će ga provesti kao dokaz u predmet ili neće.

Danas je nastavljeno prošle srijede započeto preslušavanje mjera specijalnog nadzora, obavljeno tokom avgusta 2012. godine. Riječ je o desetinama telefonskih razgovora i SMS poruka koje su optuženi u pomenutom periodu razmijenili između sebe, te razgovori koje je očigledni „mozak operacije“, Miloš Čujović iz Beograda (na slici dolje sa pjevačicom Sandrom Afrikom), obavljao sa službenicima švajcarskih banaka. Prema optužnici, sa više privatnih računa u švajcarskim bankama na račune članova žargonski nazvanog „zagoričkog klana“ iz Podgorice, prebačena je cifra od ukupno 1.186.673 eura, od čega je podignuto 223.516 eura.

„Donacija za Konik“: Danas su preslušavani razgovori Čujovića sa službenicima „Kredit Svis banke” iz Švajcarske, iz koje je sa računa izvjesnog Džonatana Lojda 8. avgusta 2012. na devizni račun optuženog Dragana Kovačevića izvršen transfer 135.248 eura, otvoren kod NLB Montenegro.

Prethodne srijede, u pokušajima da se već blokirana sredstva sa računa otvorenog u budvanskoj filijali, podignu, Čujović je vodio razgovore sa službenicama crnogorske banke predstavljajući se kao sam Kovačević.

cujovicmilosU telefonskim razgovorima koji su se preslušavali danas, dok je razgovarao sa službenicom iz švajcarske banke, predstavljao se kao sam Lojd, za kojeg je prošle srijede u razgovorima sa crnogorskim bankaricama tvrdio da mu je očuh, koji mu je prebacio sredstva kako bi otišao na babinu sahranu, u Njemačku.

Čujović je i danas prepunu sudnicu u Višem sudu iznenadio besprekornim izgovorom engleskog jezika, pokazujući nesvakidašnju upornost kojom je uspijevao da dođe do informacija o računu i bankovnim transakcijama njegovog „alter ega“ za Švajcarce i nesuđenog očuha za Crnogorce.

(Kuriozitet je da je Čujović učestvovao u spotu pjevačice Kaje Ostojić "Promaja" i da se po beogradskim tabloidima o njemu govorilo kao o manekenu. Neprovjerena je informacija da je kao učenik dobijao neke nagrade kao izuzetni talenat za računare.)

U jednom momentu, dakle, Čujović traži broj „svog“, odnosno Lojdovog  pasoša, tvrdeći da je na međunarodnom aerodromu i da mu  taj broj treba. U drugom, službenici Delfin Binaz, kojoj je uspio da izvuče direktni broj telefona iz kancelarije, traži da mu na mejl koji je grupa koristila,  familyunited114 (gmail), pošalje sve transakcije sa Lojdovog računa u posljednja dva mjeseca, uključujući stanje sa akcijama i dividendama.

A u pokušajima da izigraju blokadu koja je stavljena na račun u NLB Banci, i traganju za „vezom“ koja bi im to omogućila, teče razgovor koji ide, otprilike ovako (snimanje je u sudnici zabranjeno):

Izvjesni Vlado, koji je svjedok u sporu, kaže da je bio sa čovjekom koji mu je obećao da će uraditi da se podigne barem 50  hiljada eura, ali traži neku potvrdu, za pokriće pred šalterskom radnicom.

„Treba mu potvrda da ovaj poklanja nešto, neki pečat...“

„Ne mogu to, to ne postoji. Oće li on to da knjiži?“

„Da, da, ali kad dođeš na šalter. Kada doneseš pazar preko 15 hiljada moraju da zovu one gore.“

„To kod njih ne ide tako sa papirima. To niko tamo  ne radi... Može li to da se isfalšira?“

„Pa to brate. Imaš li kopiju pasoša?“

„Odakle brate? To traži neka njegova kučka? Pitaj može li 50.“

„Opet će ti tražiti. Tako je uvedeno. Napravili su im pakao sad. On kaže ono što je do njega. On je otišao i do nje kući.“

„Pitaj ga može li potvrda na engleskom da čovek poklanja sinu od žene za kupovinu kuće.“

Narednog dana, 17. avgusta:

„Pitaj koliko može najmanje bez toga.“

„Petnaest.“

„Pih! Prebaci mi nešto na račun. Nemam ništa.“ (misli na telefon) "Brate, pitaj može li na ime donacije za Konik, za požare ove.“

Sudsko vijeće ni danas nije prihvatilo molbu branilaca da se optuženima ukine pritvor, uključujući Slađanu Medenicu, jedinu žensku osobu među optuženima, koja je majka 5-godišnjeg djeteta oboljelog od autizma, i koja je 17 mjeseci u pritvoru.

Sledeće ročište zakazano je za 12. mart.

Na spisku optuženih su  Nebojša Marković, njegov brat Nikola Marković, Miloš Čujović, Vidoje Stanišić, Bojan Pejović, Saša Klikovac, Dragan Kovačević, Boris Petričević i Radonja Vulević i Slađana Medenica.

Oni su optuženi za „kompjutersku“ prevaru, odnosno da su tokom 2012. godine, uspjeli da sa nekih privatnih bankarskih računa u švajcarskim bankama, u više transakcija, prebace znatne količine novca na svoje račune, otvorene u crnogorskim filijalama nekih drugih banaka. Sumnje su nastale, a pripadnici grupe pohapšeni, nakon što je u samo jednoj transakciji,  na račun otvoren u NLB Banci, „leglo“ čak 135 hiljada eura. Neko je iz banke postupio po dužnosti i prijavio priliv koji je znatno prevazilazio 50 hiljada eura Upravi za sprečavanje pranja novca.

Prema optužnici, oni su uspjeli da sa tuđih računa iz inostranstva “skinu” ukupno 1.186.673 eura, od čega su podigli  223.516 eura. Ostali dio novca blokiran je na deviznim računima okrivljenih po nalogu tužilaštva. Od jednog od optuženih, Nikole Markovića oduzeto je 4.200 eura, a od njegovog brata Nebojše “BMW” koji potiče od izvršenja krivičnog djela.

Optužnica: Prema navodima optužnice, Čujović i Nikola Marković su u periodu od 1. juna do 31. avgusta 2012. organizovali kriminalno udruženje koje je imalo za cilj da počine krivična djela računarska prevara, dok su ostali optuženi postali članovi kriminalnog udruženja.

“Čujović i Marković su netačnim podacima i lažnim prikazivanjem činjenica i računarskih podataka u računarski sitem banke, uticali na rezultate elektronske obrade podataka. Čujović se lažno predstavljao kao vlasnik računa i davao instrukcije da se sa računa, otvorenim u inostranim bankama, obavi prenos novca na devizne račune okrivljenih otvorenih kod crnogorskih poslovnih banaka”, piše u optužnici.

Braća Marković, kako piše, u svojoj porodičnoj kući i u motelu “Šarović”, obezbijedili su za Čujovića uslove i tehničku podršku.

stabisicvidoje“Nakon toga su Stanišić, Klikovac, Kovačević, Pejović, Vulević, Petričević i Medenica, kao pripadnici kriminalnog udruženja, prihvatajući plan i naloge organizatora udruženja Čujovića, otvorili devizne račune na svoje ime, a Čujović inostranim bankama prosljeđivao naloge, faksove i mail poruke, sa lažnim podacima da su stvarni vlasnici u tim bankama naložili prenos sredstava sa svojih žiro-računa. Ove poruke su sadržale i instrukcije za plaćanje ka deviznim računima sa SWIFT kodovima okrivljenih, koje instrukcije su preko Marković Nikole, putem SMS poruka, po otvaranju računa, dostavljane Čujoviću. Tako su uticali na računarski sistem banke jer su ovlašćena lica u bankama stranih država, po prijemu naloga, faksova i mail poruka, dovedena u zabludu jer su postupali po instrukcijama koje su u njima sadržane, i elektronskom obradom podataka kreirali SWIFT poruke, kojima se između banaka vrši transfer novčanih sredstava, koje su elektronskim putem razmijenjene sa crnogorskim poslovnim bankama na osnovu kojih je potom izvršen transfer sredstava”, navodi se u optužnici.

Tako je 17. jula 2012. godine, UBS AG banke iz Ciriha, sa računa N. V. W., izvršila transfer novca u iznosu od 13.400 švajcarskih franaka, na devizni račun otvoren kod Crnogorske komercijalne banke na ime Vidoja Stanišića.

Od tog iznosa, Stanišić je podigao 10.956 eura.

UBS banka iz Chiriha je 24. jula 2012, sa računa J. M. iz Velike Britanije, transferisala na devizni račun Nikole Markovića iznos od 325.000 švajcarskih franaka, odnosno 269.908 eura.

UBS banka je narednog dana sa istog računa obavila transfer novca na devizni račun Klikovca, u iznosu 169.878 eura, otvoren kod First Financial banke.

“Kredit Svis banka” iz Švajcarske je 8. avgusta 2012. sa računa J. L. transferisala na devizni račun Kovačevića 135.248 eura, otvoren kod NLB-a.

Sa računa izvjesnog Vilijamsa iz Švajcarske, Rotšild banka iz Ciriha, prenijela je na Vulevićev devizni račun otvoren kod Komercijalne banke 385.000 eura.

Instrukcije za plaćanje, koje su optuženi poslali 18. avgusta 2012. inostranim bankama, nijesu realizovane, jer su te banke prepoznale da se radi o sumnjivim transakcijama, odnosno da nemaju autorizaciju od klijenata.

G.B.

 

Portal Analitika