Region

Uhapšen član bande „Pink Panter“ u Madridu

1106pljacka
S
rpski član bande Pink Panter, poznate po spektakularnim krađama nakita po cijelom svijetu, Borko Ilinčić uhapšen je u blizini Madrida, saopštila je danas španska policija, prenose svjetski mediji.

Uhapšen član bande „Pink Panter“ u Madridu
Portal AnalitikaIzvor

Policija je saopštila da je Ilinčić učestvovao u pljački nakita u tržnom centru u Dubaiju 2007. godine, što je jedna od najčuvenijih pljački u istoriji.

Španska policija je objavila snimke pljačke na kojima se vidi maskirani muškarac kako razbija izlog prodavnice, kupi sadržaj i sa dvojicom saučesnika bježi luksuznim kolima.

Za Ilinčićem je raspisana međunarodna poternica,dok je Emiratima osuđen na doživotni zatvor zbog te pljačke. Ilinčić, koji je imao lažan bosanski pasoš, uhapšen je u Alkala de Enaresu, predgrađu Madrida.

Grupa Pink Panter, kako se procjenjuje, ima oko 220 članova, a pripadnici su pretežno sa prostora bivše Jugoslavije. Ta kriminalna organizacija dobila je reputaciju profesionalnih kradljivaca, jer napada luksuzne juvelirnice u cijelom svijetu. Procjenjuje se da je banda ukrala nakit vrijedan 250 miliona eura u posljednjih deset godina.

Ime su dobili od britanskih policajaca poslije jedne pljačke u Londonu 2003. godine. Tada su ukrali dijamant i sakrili ga u kremu za lice, kao u jednom od čuvenih filmova „Pink Panter“ reditelja Blejka Edvardsa, s Piterom Selersom u glavnoj ulozi inspektora Kluzoa.

Portal Analitika