Svijet

U Belgiji će pravo na eutanaziju imati i djeca

Eutanazija
B
elgija će uskoro da ukine starosnu restrikciju za eutanaziju, čime će prvi put pravo na okončanje vlastitog života imati i djeca.

U Belgiji će pravo na eutanaziju imati i djeca
Portal AnalitikaIzvor

Iako ova mjera uživa podršku u liberalnoj Belgiji, postoje i protivnici, uključujući pedijatre, koji strahuju da će ranjiva djeca biti natjerana na ovakav čin.

Pristalice, poput doktora Gerlanda van Berlaera, poznatog briselskog pedijatra, smatraju da bi eutanazija u slučaju djece bila milosrđe.

"Mi govorimo o djeci koja su zaista na kraju svog života, oni nemaju ni godine, niti mjesece pred sobom", rekao je on.

Zakon bi se primjenjivao na tinejdžere, dječake i djevojčice kod kojih je uznapredovalo neko oboljenje raka ili je riječ o nekoj drugoj teškoj bolesti zbog kojih trpe nepodnošljive bolove.

Prema sadašnjem zakonu, oni moraju da puste prirodu da "učini svoje" ili da čekaju dok ne napune 18 godina, kada mogu da zatraže eutanaziju.

Belgijski Senat izglasao je 12. decembra izmjene postojećeg Zakona o eutanaziji koji će se primjenjivati na maloljetnim osobama, ali uz uslove da postoji dozvola roditelja i da svaka maloljetna osoba mora pred psihijatrom ili psihologom da pokaže "sposobnost rasuđivanja".

Avaz.ba

Portal Analitika