Politika

RADIĆ: Inicijativa Crne Gore veoma pozitivna, Vašington donosi odluke o NATO

radicok2901
V
ojni analitičar iz Beograda Aleksandar Radić ocijenio je veoma pozitivnom inicijativu grupe od 40 članova Kongresa SAD koji su od američke Vlade zatražili da se založi da Crna Gora i Makedonija postanu članice NATO-a.

RADIĆ: Inicijativa Crne Gore veoma pozitivna, Vašington donosi odluke o NATO
Portal AnalitikaIzvor

- Inicijativa kongresmena iza koje stoji državna politika Crne Gore je veoma pozitivna i razumijem potrebu da se ona pokrene baš u Americi, znajući mehanizme lobiranja i činjenicu da je Vašington ključna adresa za odluku o poširenju NATO. Bez obzira što je za bilo koju odluku potreban konsenzus svih država članica, ipak odluka od vitalnog značaja kao što je odluka o članstvu donosi se u krugu velikih sila. Jednostavno, Vašington ima taj potencijal i staviti karte na sto sa američkom zastavicom je vrlo unosno rješenje, kazao je Radić za Portal Analitika.

Američki kongresmeni su uputili pismo državnom sekretaru SAD Džonu Keriju od koga se traži da se Vašington službeno zauzme za Crnu Goru i Makedoniju na sledećem samitu NATO koji će biti održan u septembru u Velikoj Britaniji.

Radić smatra da treba očekivati da i u narednim mjesecima zvanična Podgorica nastavi sa intezivnim lobiranjem prema svim partnerima i istovremeno nastavi sa aktivnostima koje bi povećale podršku javnog mjenja za članstvo u NATO.

Mislim da opostoji realna šansa da se oba cilja ostvare do juna mjeseca, rekao je Radić koji je dodao da je još uvijek rano govoriti o tome da li će samit u Velsu biti samit proširenja.

- Crna Gora sama po sebi nije sporna ali je ipak dio odluke koji se odnosi na samu budućnost NATO saveza, njegove dalje funkcije kao i potencijalnog širenja na Kavkaz odnosno Gruziju, zaključio je Radić.

 

 

Portal Analitika