Politika

VLAHOVIĆ: Crna Gora na korak do Alijanse

1102vlahovic
Č
lanstvo u NATO savezu je bezbjednosno, političko i kulturno rješenje koje državi treba da omogući miran razvoj i prosperitet, ocijenio je bivši ambasador u Vašingtonu, Miodrag Vlahović, navodeći da je Crna Gora na korak do Alijanse, gostujući na Radio Televiziji Crne Gore.

VLAHOVIĆ: Crna Gora na korak do Alijanse
Portal AnalitikaIzvor

Grupa od 40 američkih zakonodavaca u Predstavničkom domu uputila je pismo američkom državnom sekretaru Džonu Keriju u kome traži da se službeni Vašington založi da Crna Gora i Makedonija postanu članice Alijanse, već od septembarskog Samita u Velsu. Među potpisnicima su članovi više kongresnih kokusa, uključujući i članove crnogorskog.

Njihovo obraćanje je, smatra Vlahović, veoma značajna stvar.

„Po prvi put imamo jedno takvo uobličeno, formulisano razmišljanje da je potrebno napraviti iskorak u smislu proširenja Alijanse. Tu se apostrofira da je Crna Gora na prvom mjestu, što je za nas veoma značajno“, rekao je Vlahović gostujući u Dnevniku 2.

Crna Gora je, prema njegovom mišljenju, blizu Alijanse.

„Članstvo u NATO je bezbjednosno, političko i kulturno rješenej koje ovoj državi treba da omogući miran razvoj i prosperitet“, kazao je Vlahović.

Kako je naveo, američka politika i njen spoljnopolitički dio je kompleksna stvar.

„Za nas je bitan taj set ideja koje su jasne i nedvosmislene i koje potvrđuju da je Crna Gora praktično na korak od Alijanse. Ostaje nam da u ovom vremenu do samita u Velsu činimo što potrbno da bi Crna Gora bila punopravni član“, rekao je Vlahović.

On je ukazao da su SAD svih godina nedvosmisleno podržavale Crnu Goru.

„Podržavale su nas podsjećajući da na putu intgeracija imamo obaveze i zadatke koje treba da ispunimo. Bitno je da je ta komunikacija sa njima veoma dobra, intenzivna i pojačana“, zaključio je Vlahović.

Portal Analitika