Kultura

Kako je otet Mišel Uelbek

1102uelbek
F
rancuski film „L'enlèvement de Michel Houellebecq“ (Otmica Mišela Uelbeka) u režiji Gujoma Noklua, u kojem slavni pisac glumi samoga sebe, prikazan je na ovogodišnjem Berlinalu, prenosi T portal.

Kako je otet Mišel Uelbek
Portal AnalitikaIzvor

U septembru 2011. godine, tokom promotivne turneje za roman „Karta i teritorija“ (za koji će konačno dobiti priželjkivanu nagradu Gonkur), slavni francuski pisac Mišel Uelbek jednostavno je nestao na neko vrijeme. Na internetu su odmah počele da kruže glasine o tome što se, zapravo, dogodilo – Uelbeka je otela Al Kaida, odnijeli su ga vanzemaljci, pisac je pobjegao od slave itd.

Film „Otmica Mišela Uelbeka“ prikazan na Berlinalu, navodno nudi istinitu priču o tome što se tada dogodilo poznatom književnom autoru, a u tu šalu uključen je i sam Uelbek koji u filmu glumi – Mišela Uelbeka!

Filmski kritičari su većinom pozitivno ocijenili „Otmicu Mišela Uelbeka“. Uticajni Holivud riporter (Hollywood Reporter) ostvarenje opisuje kao „tjeskobnu i crnu, ali duhovitu farsu“, u kojoj autor samoga sebe glumi s „dozom samosvjesne karikature“. Režiser i scenarista filma Gujom Noklu je izjavio kako je priča izmišljena, kombinacija „činjenica, laži i pretpostavki“, a rezultat je „osvježavajući komični triler“ koji će privući „međunarodnu publiku“, zaključuje Hollywood Reporter.

Njemački konzervativni dnevnik Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung) opisuje „Otmicu“ kao „ludi film“, u kojemu pokušava da se prikaže „prava ličnost Uelbeka“. Naročito su zabavni dijelovi u kojima otmičari pisca ozbiljno računaju na to da će francuski predsjednik Fransoa Oland platiti otkupninu za njega, a on ih uvjerava da ne računaju na taj novac. Najveći uspjeh filma je, piše FAZ, to što fikcija u njemu - iako ponekad pretjerana – izgleda kao sasvim realna, istinito objašnjenje misterioznog Uelbekovog nestanka iz 2011. godine.

Ljevičarski Tagescajtung (Die Tageszeitung) hvali film kao „fascinantno konsekventnu demontažu samog sebe“, s obzirom na to da je Uelbek prikazan (i odglumljen?) kao „narcisoidno, razmaženo dijete“, naročito u scenama kada sa svojim otmičarima slavi rođendan. Taj list zaključuje da i troje otmičara počinje da pati od Stokholmskog sindroma u Uelbekovom društvu, dok se na piscu može vidjeti da ga „barem malo raduje to što je kidnapovan“.

U svakom slučaju, riječ je o zabavnom i razotkrivajućem filmu, u kojem se pokazalo da Mišel Uelbek, osim što odlično piše, fantastično može da odglumi - samog sebe.

Pogledajte insert iz jednoipočasovnog ostvarenja na zvaničnoj stranici filma „L'enlèvement de Michel Houellebecq“na portalu Berlinala.

Foto: berlinale.de

Portal Analitika