Svijet

Mendela imao još dvije kćerke?

1002Nelson-Mandela
P
orodice dveju žena koje tvrde da su kćerke pokojnog bivšeg predsjednika Južnoafričke Republike Nelsona Mendele kontaktirale su njegove testamentalne izvršioce, ali ne traže novac, rekao je danas advokat izvršilaca Mihael Kac.

Mendela imao još dvije kćerke?
Portal AnalitikaIzvor


On je izjavio da je primio pismo pravnog zastupnika dviju porodica u kojem se navode tvrdnje tih žena, i dodao da će o tome razgovarati sa izvršiocima Mendelinog testamenta, koji su prošle nedjelje objavili detalje njegove oporuke, prenio je AP.



Jedna od žena koje traže da budu priznate kao Mendeline kćerke,

Onika Motoa

(60), rekla je da je ne zanima nasljedstvo već da želi samo da bude priznata kao njegova kćerka i da je uradila DNK analizu u nadi da će rezultat potkrijepiti njene tvrdnje, prenio je južnoafrički list "Star".



"Znam da je Mendelina porodica uvijek mislila da želim dio nasljedstva, ali to nije istina... Nikakvi milioni ne mogu da kupe identitet jedne osobe", kazala je Motoa, koja je uzaludno pokušavala da vidi Mendelu kada je bio bolestan prošle godine.



Druga žena,

Mfo Pule

(63), umrla je od posljedica srčanog udara 2009, nakon uzaludnih pokušaja da kontaktira Mendelu, pošto joj je baka rekla da je on njen otac, prenio je britanski dnevnik "Gardijan" 2010.



Spekulacije da je Mendela imao ljubavne veze u vrijeme kada je bio u braku sa prvom suprugom

Evelin Mase

kruže već godinama.



Fondacija "Nelson Mendela" saopštila je da je on imao šestoro djece, od kojih je troje umrlo, ali među njima se ne spominju imena Motoa i Pule.



Te dvije žene su, navodno, rođene u vrijeme Mendelinog nestabilnog braka sa

Evelin Mase,

koja mu je rodila četvoro djece, a od koje se razveo 1958. godine.



Mase, koja je umrla 2004, optuživala je Mendelu za preljubu.



Izvršioci Mendelinog testameta saopštili su prošle nedjelje da je imovina koju je ostavio vrijedna oko 4,1 miliona dolara i da će biti raspodijeljena članovima njegove porodice, osoblja, školama koje je pohađao i Afričkom nacionalnom kongresu, pokretu koji se borio protiv vladavine bjelaca i koji je sada na vlasti u Južnoj Africi.



Mendela je umro 5. decembra 2013. u 95. godini nakon duge bolesti.

foto: www.jacobinmag.com

Portal Analitika