Zanimljivosti

Hrana može da ublaži bol


1002Paprika
P
rije nego što posegnete za ljekovima, pokušajte da ublažite bol i uradite nešto dobro za svoje zdravlje nekom od ovih namirnica.

Hrana može da ublaži bol
Portal AnalitikaIzvor


Crvena paprika

u sebi sadrži dva puta više vitamina C od narandže. Ovaj vitamin odgovoran je za zdravlje kolagena, od koga zavisi elastičnost tkiva. Neki istraživači tvrde da ljudi koji ne unose dovoljnu količinu vitamina C u organizam imaju veće šanse da obole od artritisa. Osim toga, crvena paprika takođe u sebi sadrži i beta-kriptoksantin koji umanjuje bol. Stručnjaci savjetuju da komade paprike dodajete u salate, omlete, kako biste organizam snabdjeli neophodnom količinom vitamina.



U

đumbiru

se nalaze određeni sastojci koji djeluju isto kao pojedini antiinflamatorni ljekovi. Ovi sastojci jednako dobro djeluju na zdravlje bez obzira na to da li unosite mljeveni ili svjež đumbir. Stručnjaci savjetuju da napravite ljekoviti napitak tako što ćete malo đumbira potopiti u toplu vodu i ostaviti da odstoji. U napitak možete dodati i kašičicu meda po izboru.



Začin

kurkuma

u sebi sadrži jedinjenje koje snižava nivo inflamatornih hemikalija koje se nalaze u organizmu. Stručnjaci zato preporučuju da ovaj začin dodajete u supe, čorbe i druga jela tokom kuvanja.



Zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama i enzimima koje proizvodi,

losos

je dobar u borbi protiv raznih upala. Brojne studije su pokazale da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama takođe pomaže kod različitih otoka.

tekst i foto: mondo.rs

Portal Analitika