Svijet

Ko prije Ukrajini...

1002ukrajina-protesti
D
ok Zapad razmatra ekonomsku pomoć za Ukrajinu, Moskva najavljuje novu tranšu zajma do kraja mjeseca. Evropska unija od Kijeva traži sprovođenje neophodnih reformi, a Rusija čeka formiranje nove vlade. Janukovič i Putin se dvaput sastali u Sočiju, piše "Sevodnja".

Ko prije Ukrajini...
Portal AnalitikaIzvor


Moskva je zamrzla dalju isplatu zajma vrijednog 15 milijardi dolara, nakon što je Ukrajini uputila prvu tranšu u iznosu od tri milijarde dolara, istakavši da čeka da bude imenovana nova vlada u Ukrajini.



Sevodnja, citirajući izvor blizak ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču, navodi da su se predsjednici Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Viktor Janukovič sastali dva puta u Sočiju, a ne samo jednom kako su do sada izvijestili mediji, prenosi AFP.



Prema izvještaju ukrajinskog lista, dogovor postignut 17. decembra, prema kome će Ukrajina od Rusije dobiti kredite vrijedne 15 milijardi dolara i 33 odsto popusta na gas, i dalje je na snazi.



Rusiji nije važno ko će biti naredni premijer, već ko će biti odgovoran za poštovanje međusobnog sporazuma, navedeno je u izvještaju ukrajinskog lista.



Naredna tranša u iznosu od dvije milijarde dolara stići će u Ukrajinu do kraja februara, naveo je ukrajinski dnevnik.



Prema navodima neimenovanog izvora na koje se poziva list, tokom susreta dvojice predsjednika "nije bilo riječi o geopolitičkom izboru" Ukrajine između Zapada i Rusije.



Istovremeno, Evropska unija sa partnerima razmatra ekonomsku pomoć Ukrajini koju je spremna da ponudi u slučaju da u zemlji budu sprovedene neophodne reforme, kaže Ketrin Ešton pred sastanak ministara spoljnih poslova EU u Briselu.



Kako prenose RIA Novosti, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton kaže da je EU spremna da u Ukrajini podrži dijalog "koji je od velikog značaja za rješavanje ondašnjeg stanja".



"Spremni smo da u okviru reformi koje je tamo neophodno sprovesti ponudimo ekonomsku pomoć, a podržavamo i kontakte sa drugim zemljama i organizacijama o tom pitanju", rekla je ona.



List Volstrit džornal je prošle nedjelje pisao, pozivajući se na zvaničnike Brisela i Vašingtona, da EU i SAD rade na kratkoročnom paketu finansijske pomoći Ukrajini za koji će uslov biti ekonomske i političke reforme.

foto: www.noveinicijative.org

Portal Analitika