Politika

Skupština raspravljala o setu izbornih zakona

skupstina
P
oslanici Skupštine Crne Gore danas su, na prvoj vanrednoj sjednici, počeli raspravu u o setu od šest izbornih zakona.

Skupština raspravljala o setu izbornih zakona
Portal AnalitikaIzvor

Na dnevnom redu su se našli predložene izmjene zakona o izboru odbornika i poslanika, biračkom spisku, finansiranju političkih partija, crnogorskom državljanstvu, ličnoj karti i lokalnoj samoupravi.

Poslanički klubovi su najavili amandmane koji se mogu dostavljati do ponoći a predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je kazao da će parlament nastojati da na sjutrašnjoj sjednici usvoji izmjene izbornog zakonodavstva čime bi bili okončani devetomjesečni napori Radne grupe i skupštinskog Kolegijuma.

Da podsjetimo, poslanici nijesu mogli da postignu saglasnost o izmjenama izbornog zakonodavstva na 34 sjednice Radne grupe, nakon čega je rad na izbornom zakonodavstvu nastavio Kolegijum predsjednika Skupštine.

Na današnjoj plenarnoj raspravi poslanici su ponovili stavove koji su se mogli čuti u proteklih devet mjeseci  koliko se raspravljalo o izbornom zakonodavstvu.

Dok su iz DPS-a poručili da je opozicija vođena uskim političkim interesima iz opozicionih stranaka ponovili su da postojeće izborno zakonodavstvo omogućeva vladajućoj koaliciji da zloupotrebljavaju državne resurse u izbornim kampanjama.
Šef poslaničkog kluba DPS-a Milutin Simović istakao je da uski politički interesi ne vode do vraćanja povjerenja u izborno zakonodavstvo.

On je istakao da je njegova stranka bila protiv komplikovanih rješenja koja se nigdje ne primjenjuju u praksi aludirajući na ekeltronsku identifikaciju birača.

- Opozicija je već predlagala nova rješenja u izbornom zakon. Sjetimo se sprejeva. Prskali smo se ali gubitnici su ostali gubitnici. Opozicija nije poroblem u izbonrnom zakonodavstvo već u tome to građani nemaju povjerenje u njih. Oni su uvijek tražili krivca svuda osim u sebe samima – kazao je Simović.

Šef poslaničkog kluba DF-a Goran Danilović kazao je da prvi put u novijoj istoriji Crne Gore dokazano kako se u izbornom procesu postoje „naši i vaši“ i da DPS  u svoji mredovima treba da traži krivca za potrebu za mjenjanje izbornog zakonodavstva.

- Mislite li da smo sve  to trebali da otćutimo da izmjenimo izborno zakonodavstvo i da ne bude „naših i vaših“. Od 31. maja set zakona je najmanje što ovaj parlamant može da uradi da bi vratio povjerenje u izborno zakonodavstvo. DF će glasati svaki zakon bez ijednog amandmana a vi iz DPS ne biste glasali nizajedan bez amandmana. Iovako smo vam uvjek dahtali za vrat iako ste uvijek bili  u prednosti. Morate da nas otmete da bi nas pobjedili – rekao je Danilović.

On je istakao da su iz iz Evrope bili izričiti da Crnoj Gori  treba mjenjati izborno zakonodavstvo

SNP i Pozitivna takođe su istakli da je postojeće izborno zakonodavstvo neadekvatno  da se spriječe zloupotrebe DPS-a.

Poslanik SNP-a Neven Gošović je kazao da u Croj Gori ne postoji ambijent u kojem bi se građani slobodno izjašnjavali na izborima.

- Opozviciji je u interesu da donese novo izborno zakonodavstvo da bi bila u ravnopravnijem  položaju na izborima – naglasio je on.

Azra Jasavić iz Pozitivne istakla  je da se njena stranka pojavila da bi ukinula podjele na „naše i vaše“.

- Vi ste vrlo inventivni kada je u ptianju krađa izbor. Kada je zloupotreba u pitanju vi ste šampioni u regionu po zloupotrebi državnih resursa. Zato smo mi morali  birti inventivni. Pozivamo vas da glasate o novom izbornom zakonodavstvu i da pokažete da ste konkurenti jer samo nakonkurentni držae monopole – rekla je Jasavić.

 

Portal Analitika