Svijet

Kina: Ptičji grip usmrtio 31 osobu

1002grip
P
eking -- Ukupno 31 osoba umrla je od ptičjeg gripa tipa H7N9 prošlog mjeseca u Kini, što je najveći broj od izbijanja epidemije, objavila je danas kineska vlada.

Kina: Ptičji grip usmrtio 31 osobu
Portal AnalitikaIzvor

Potvrđeno je da je u januaru od virusa H7N9 oboljelo ukupno 127 ljudi, saopštila je Nacionalna komisija za zdravlje i planiranje porodice (NHFPC).

Taj broj je skoro dostigao cifru za čitavu prošlu godinu, kada su u Kini potvrđena 144 slučaja ptičjeg gripa, a 46 osoba je umrlo, navodi AFP.

Virusi gripa su sezonski i prvi slučaj ptičjeg gripa kod ljudi prošle godine se pojavio u februaru, tako da epidemija nije trajala čitave prošle zime. 

Strahuje se da bi virus ptičjeg gripa mogao mutirati i postati prenosiv sa čovjeka na čovjeka, što bi vjerovatno pokrenulo pandemiju ove bolesti.

-Karakteristike humane infekcije ptičjeg gripa H7N9 za sada nisu imale vidljive promjene i većina slučajeva je sporadična. Mi posmatranjem nismo pronašli nijedan dokaz održivog prenošenja sa čovjeka na čovjeka - , izjavio je portparol NHFCP Jao Hongven. 
I Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) kaže da nema dokaza o održivom prenošenju sa čovjeka na čovjeka. 
Kineski istraživači pokušavaju da naprave vakcinu protiv ove bolesti i jedna od njih je prošla bezbjednosne testove na životinjama, dodao je Jao. Ali klinički testovi na ljudima još nisu počeli.

Izvor: b92.net

Portal Analitika