Zanimljivosti

Jedan pogled na ovaj crtež reći će vam kakva ste osoba

crtez
B
acite pogled na ovu sliku - šta je prvo što vidite? Odgovor bio mogao da vam otkrije kakvim očima gledate na život.

Jedan pogled na ovaj crtež reći će vam kakva ste osoba
Portal AnalitikaIzvor

Crtež koji poznat pod nekoliko naslova, “Mlada i stara žena“, “Djevojka i starica“, “Supruga i tašta“, “Stara vještica i mlada žena“, predstavlja jednu od najpoznatijih optičkih iluzija.

Naime, na istoj slici su nacrtane i djevojka i starica, ali tako da većina ljudi u prvi mah ne uoči obje. U zavisnoti od toga koju od njih dvije prvo ugledate, postoje i različita tumačenja o tome šta to govori o vašoj ličnosti.

Dva moguća odgovora:

1. Djevojka

Djevojka je na crtežu okrenuta licem od vas, gledajući u daljinu, a iz profila joj se vide nos i trepavice. Sa šešira joj viori bijeli veo, obučena je u raskošnu bundu, dekolte joj je diskretno otkriven, a oko vrata ima ogrlicu.

Tumačenje:
Ako ste na slici prvo ugledali djevojku, prema popularnim interpretacijama, koje, doduše, nemaju potvrdu među psiholozima, vedrije ste prirode, mladalačkog duha i skloni optimističnom pogledu na svijet.

2. Starica

Starica nam je okrenuta iz profila. Ono što je djevojkino uvo, to je staričino oko, linija njenog obraza i vilice predstavlja nos starice, a ogrlica su staričine usne, dok veo na šeširu kod starice više liči na maramu kojom je zabrađena.

Tumačenje:
Ako vam je na prvi pogled na ovom crtežu bila starica, ili vještica, kako je neki nazivaju, moguće da ste po prirodi pesimističniji i oprezniji, skloni skepticizmu i stariji duhom.

Ponavljamo, ova tumačenja su dio popularne kulture i nemaju utemeljenje u teorijama stručnjaka.

Iluzija stara više od vijeka

Najstarija forma ove iluzije se pojavila na čestitkama u Nemačkoj 1888, da bi potom osvanula u jednom američkom humorističkom magazinu 1915. Nacrtao ju je Britanac Eli Vilijam Hil.

Blic.rs

Portal Analitika