Društvo

Odronio se put, popadala stabla u Zelenom pojasu

1002susanj2
K
lizište u naselju Zeleni pojas u barskoj MZ Šušanj ponovo je proradilo, potvrdivši višegodišnja strahovanja geologa i arhitekata da će nelegalna gradnja uzeti svoj danak.

Odronio se put, popadala stabla u Zelenom pojasu
Portal AnalitikaIzvor

Jutros su na kuću Tomaša i Nade Burić pala tri velika bora, a Burići su ostali i bez struje. Na teren su izašle ekipe nekoliko sektora JP Komunalne djelatnosti, inspekcijske službe i službenici opštinskih sekretarijata, i u toku je komplikovana akcija uklanjanja palih borova, ali i onih koji mogu ugroziti okolne kuće.

Služba komunalne policije Opštine Bar danas je, postupajući po zahtjevu Tomaša Burića i Željka Stojovića iz Bara, konstatovala da je u naselju Zeleni pojas usljed obilnih padavina došlo do aktiviranja i odronjavanja puta koji se vodi kao katastarska parcela br. 833/29 K.O. Šušanj, vlasništvo Milana i Zorana Lukšića, Zdravka Vuksanovića, Petra i Josifa Filipovića, Vojislave Jerkov, Ljubinke Kustudić, Perice Vuksanovića i Željka Stojovića.

Predmetni put nije upisan kao vlasništvo Opštine Bar, već se radi o putu koji je formiran između katarskih parcela od strane fizičkih lica, pa Opština Bar, odnosno Agencija za investiciju i imovine, nije nadležna za preduzimanje bilo kakvih mjera i radnji. Komunalna policija je predložila zainteresovanim stranama da saniranje parcele izvrše o svom trošku, ili da se obrate nadležnima u Opštini za davanje eventualne materijalne pomoći.

Služba komunalne policije je u naselju Zeleni pojas konstatovala i da je više stabala drveća sa katastarske parcele broj 832/103 K.O. Šušanj , vlasnika Dragiše Čaprića i Milonje Simonovića, uslijed aktiviranja klizišta, nagnulo se na krov stambenog objekta Tomaša Burić. U slučaju dodatnog klizanja terena drveća će prouzrokovati štetu na stambenom objektu.

Vlasnici posjeda katastarske parcele br. 832/103 K.O. Šušanj, na kome je klizište, po izjavi Tomaša Burića nijesu viđeni posljednjih 50 godina, od kada je Tomaš i kupio plac.

-“Napad višespratnicama” i nelegalnom gradnjom počeo je na ovom području 1999, a prvo klizanje terena i  kretanje  kuća na ovom prostoru crnogorski mediji zabilježili su još 2002. godine. Umjesto da se Zeleni pojas, sklon klizanju tla, radi čega su i zasađeni veliki borovi koji su bili zaštitni znak Šušanja, izuzme od napada gradnje, urbanizacija je nastavljena još jačim tempom, a borovi posječeni, tako da sada u tom arealu ima nekoliko stotina kuća.

Ž. MILOVIĆ

Portal Analitika