Društvo

KOLIKO KOŠTA “DUHOVNA KORPA”: Med 11, pozlaćeno kandilo 20, naručene ikone do hiljadu eura

DSC_1422
Asortiman apoteke Svetog Vasilija Ostroškog i radnji Hrama Hristovog vaskrsenja je raznolik, a sudeći po cijenama koje je ekipa Portala Analitika zabilježila, ako želite provjerene i kvalitetne, pa još osveštane proizvode, moraćete i da odriješite kesu.

KOLIKO KOŠTA “DUHOVNA KORPA”:  Med 11, pozlaćeno kandilo 20, naručene ikone do hiljadu eura
Portal AnalitikaIzvor

 

Za vrijeme slava i najradosnijih hrišćanskih praznika (a još nije jasno da li je to Božić ili Vaskrs) mnogi idu u nabavku potrebnih rekvizita, koji su sastavni dio „duhovne“ korpe: svijeće, kandilo, travarica...

Koliko prosječno novca treba izdvojiti za „božije drangulije“? Ekipa Portala Analitika obišla je apoteku koja nosi ime Svetog Vasilija Ostroškog, a  koja se nalazi u dvorištu Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a u kojoj se mogu naći i atipični proizvodi: od privezaka za mobilne telefone, brojanica, do  manastirske rakije... Naravno, ima i prozvoda koji se koriste u zdravstvene svrhe, poput meda, kapi za smirenje  ili biljnih čajeva. No, za njih ćete na ovom mjestu morati da izdvojite više novca, nego u „regularnim“ apotekama ili marketima.

DSC_1456
Na pitanje o cijeni raznih artikala, prodavačica u bijelom mantilu, kako i priliči ovakvom mjestu (da li farmaceutkinja?) uputila nas je prvo po blagoslov u manastir u Pipere, ili u Ostrog! Kaže – takva su pravila poslovanja.

Pravila poslovanja, međutim, očigledno su tolerantnija kada je riječ o bogatstvu asortimana, tako da se u apoteci prodaju, rekosmo, i privesci za mobilni telefon ili brojanice. Istina, ovi su artikli osveštani, pa se za njihovu  kupovinu ne mora ići po blagoslov, već izdvojiti skromnih dva eura za privezak u obliku medvedića, dok su brojanice 3 eura.

Cijene koje navodimo su, dakle, one koje su vidljivo istaknute na izloženim proizvodima. Kapi za smirenje koštaju svega 4 eura, a sapuni za dobro jutro i laku noć koštaju po tri eura.

Ako ste, narodski rečeno, „malokrvni“, tu je tegla meda, za koju ćete morati da izdvojite „tričavih“ 15 eura, dok je tegla „običnog“ meda 11 eura.

Cijene raznih travarica koje, kako tvrdi prodavačica, imaju ljekovito dejstvo, nijesu zanemarljive. Manje pakovanje je 7 eura, manastirska rakija je 9 eura, dok vino „za srce“, a nije „pro korde“ košta 17 eura.

Najskuplja je domaća travarica - 19 eura.

DSC_1453
U ponudi su i kapi za bolje pamćenje, razne čajne mješavine, jednokomponentni čajevi, razne vrste ljekovitog meda, balzam za inhalaciju...

Radnja smještena pri ulazi u Hram Hristovog vaskrsenja i nudi više proizvoda “made in SPC”.

Kako nam je ljubazno objasnio prodavac, nema ničega skupljeg od 30 eura. Izuzetak je ako želite  da posjedujete neku posebnu ikonu. Takvu će napraviti majstori SPC-a, a u tom slučaju cijena može dostići i 1.000 eura.

Krst drveni u ovoj radnji košta 8 eura, dok za kandilo za koje tvrde da je  pozlaćeno, treba izdvojiti 20 eura. Zaista, nije mnogo, ako je plastični 10 eura.

Ukoliko ste ljubitelj duhovne muzike, CD Kamernog hora Bogoslovije Sv.Petra Cetinjskog će vas koštati 5 eura. Novi zavjet, u mekom povezu je 7 eura, a ikonice se kreću od 2 eura, do, recimo, pozlaćene ikone Jovana Krstitelja od 20 eura.

DSC_1447
Najjefitnije su svijeće. One koštaju od 0,20 centi, koje se, kako reče prodavac, i najbolje prodaju, do 6 eura, za one najveće, za slave, koje i duže traju. Privezak za ključ košta isto koliko i brojanica, svega 3 eura.

Ponuda je razvnovrsna, osveštana, a priveske, svijeće i brojanice može priušiti sebi gotovo svaki vjernik.

Vjera, dakle, košta, i tu nema sezonskih sniženja.

Portal Analitika