Zanimljivosti

Na Marsu snimljen novi "ožiljak" od meteorita

0902Marskrater
L
etjelica NASA-e Mars Reconnaissance Orbiter nedavno je na površini Crvene planete snimila krater koji je nastao u udaru meteorita, odnosno manjeg asteroida, prenosi T portal.

Na Marsu snimljen novi "ožiljak" od meteorita
Portal AnalitikaIzvor

Stručnjaci procjenjuju da su dimenzije nastale rupe oko 30 metara, a tragovi eksplozije vide se do udaljenosti od petnaestak kilometara. Fotografiju je napravio HiRise, jedan od šest uređaja na sondi.

Stručnjaci su odlučili da istraže mjesto udara, nakon što su posmatranja drugog instrumenta, nazvanog Context Camera, između jula 2010. i maja 2012. otkrila promjene u izgledu dijela Marsove površine.

Eksplozivni udar meteorita uklonio je karakterističnu Marsovu crvenu prašinu, pa kraterom dominira plava boja. Mjesto udara nalazi se na 3,7 stepeni sjeverne geografske širine te 53,4 stepena istočne dužine planete.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da u Mars svake godine udari oko 200 tijela, koja naprave kratere veće od četiri metra. Oni prečnika od 30 i više metara vrlo su rijetki. Novi udari meteorita najlakše se otkrivaju u područjima koja su prekrivena prašinom, jer na njima ostaju jasniji tragovi. Jedan snažan udar meteorita otkrio je prošle godine da se pod površinom Marsa kriju velike količine leda.

Mars već milijardama godina nema gustu atmosferu koja bi spalila meteorite, pa je izložen znatno intenzivnijem bombardiranju nego Zemlja. Najveći potvrđeni krater u Sunčevom sistemu je Utopia Planitia prečnika 3.300 km, i nalazi se upravo na Marsu. Jedno drugo ogromno udubljenje, Sjeverni polarni bazen, dimenzije oko 10.000 km, takođe bi moglo da bude rezultat udara nekog velikog tijela. Međutim, uzroci njegovog nastanka još nisu potpuno istraženi.

Foto: uahirise.org

Portal Analitika