Region

Sarajevo: Privedeni demonstranti na slobodi, protesti završeni

0902sarajevoprotest
S
totine građana Sarajeva koji su danas od podneva protestovali u Sarajevu, sa glavnim zahtjevom da se na slobodu puste privedeni demonstranti, razišli su se poslije 20 časova, nakon što im je taj uslov ispunjen, piše portal Klix.

Sarajevo: Privedeni demonstranti na slobodi, protesti završeni
Portal AnalitikaIzvor

Cjelodnevni protest protekao je bez incidenata, pa policajci nisu imali razloga da intervenišu. Kontejnere i žardinjere koje su demonstranti izvukli na ulicu, sklonili su sa saobraćajnica uz nagovor i pomoć pripadnika specijalne policije.

Portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo Alem Hamzić je kazao da je na slobodu pušteni svi demonstranti, njih 33 koji su bili privedeni tokom protesta u glavnom gradu BiH.

- Protiv deset demonstranata će biti biti pokrenut krivični postupak. Sud će im najvjerovatnije izreći mjere zabrane: zabrana međusobnog sastajanja i komuniciranja, oduzimanje putnih isprava i ličnih dokumenata i dva puta sedmično javljanje u nadležnu policijsku upravu – precizirao je on.

Ukoliko se Sud odluči za mjere zabrane, one će trajati sve dok traje krivični postupak, a mogu se ukinuti po potrebi.

Klix dodaje da su neki od demonstranata koji su pušteni u popodnevnim satima nedjelje na slobodu iz Policijske stanice na Marijin Dvoru, novinarima izjavili da su ih policajci tukli prilikom privođenja, ali i tokom boravka u pritvoru.

Foto: klix.ba

Portal Analitika