Region

Dodik: Silom ćemo spriječiti svaki pokušaj rušenja institucija u RS

0902dodik
P
redsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će policijskom silom biti spriječen svaki pokušaj „rušenja institucija“ tog bosanskohercegovačkog entiteta, kao i da će spriječiti „uvoz protesta“ iz Federacije BiH, prenose mediji u regionu.

Dodik: Silom ćemo spriječiti svaki pokušaj rušenja institucija u RS
Portal AnalitikaIzvor

- Mirni protesti koji su najavljeni i koji se održavaju na mjestima koja su zakonom za to predviđena nisu problem. Zaustavljanje saobraćaja i rušenje institucija u RS, biće spriječeno policijom, jer je to nezakonito - kazao je Dodik u Banjaluci, nakon što se danas u Beogradu sastao sa potpredsjednikom srpske Vlade u ostavci Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem i Mladenom Bosićem, predsjednikom Srpske demokratska strane.

Dodik je istakao kako su učesnici tog sastanka „spremni da se protive svakom nasilju i uvozu nemira iz FbiH“, jer „postoje indicije o takvim planovima“, dodajući kako će biti spriječen i podvrgnut kaznenom progonu svako ko to pokuša. Pozvao je da se odmah započne s razgovorima kako bi se smirilo stanje u FBiH.

- BiH klizi ka raspadu, međunarodna zajednica je umorna i u jednom trenutku će prihvatiti ono što funkcioniše, a to je u ovom trenutku samo Republika Srpska - kazao je Dodik.

Dodik je ocijenio da je cilj bošnjačkih političara da se nakon demonstracija, koje su kulminirale neredima, izazove reakcija međunarodne zajednice, nakon čega bi mogli da ostvare svoje političke ciljeve, a to je jačanje unitarizma u Bosni i Hercegovini. Naglasio je kako haos u FBiH nije prestao, da ne funkcioniše politički sistem, te da je to posljedica i političke međunarodne zajednice koja je dugo smatrala da u BiH treba da postoji nešto drugo, a ne Dejtonski sporazum.

On je dodao da neće dozvoliti da problemi i haos iz FBiH budu prebačeni na prostor RS-a, iako su to, kao je rekao, prizivali pojedini bošnjački političari poput lidera Socijaldemokratske partje Zlatka Lagumdžije.

Nadalje, Dodik je rekao da BiH ne može opstati bez međunarodne zajednice, jer „Bošnjaci neće ovakvu BiH“, već unitarnu. Hrvati je, kazao je, ne žele jer smatraju da su prevareni budući je Vašingtonski sporazum predviđao konfederalni odnos FBiH sa Hrvatskom, dok su Srbi nezadovoljni jer su uzimane nadležnosti entiteta RS. Naglasio je da su se protesti dešavali samo na područjima gdje žive Bošnjaci, te da se ni Hrvati nizu odazvali protestima, već su Bošnjaci otišli u zapadni dio Mostara i zapalili neke zgrade.

- Kako će opstati mala Jugoslavija, ako nije mogla da opstane velika Jugoslavija -upitao je Dodik, ponovivši da je FBiH nefunkcionalna i da ima previše administracije, pa se taj problem nastoji prenijeti i na nivo cijele BiH.

Dodik je zaključio kako je u organizaciju protesta u RS-u ranije bilo uključeno više organizacija koje su povezane sa Bošnjacima ili su finansirane iz Federacije BiH. Komentarišući najave visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o mogućem povećanju trupa u BiH ukoliko nasilje eskalira, Dodik je rekao da bi „on prizivao trupe da, kao Incko, ima platu od 25.000 eura, te da ne plaća porez ni u BiH, niti u Austriji, jer radi u zemlji visokog rizika“.

Foto: infoprijedor.com

Portal Analitika