Politika

Pozitivna pripremila amandmane na izborne zakone

0902poyitivna
P
ozitivna Crna Gora djelovaće amandmanski na dio izbornog zakonodavstva koji se odnosi na prikupljanje potpisa podrške građana pred državnom izbornom komisijom, a založiće se i za autentičnu zastupljenost Roma u crnogorskom parlamentu.

Pozitivna pripremila amandmane na izborne zakone
Portal AnalitikaIzvor

Kolegijum predsjdnika Skupštine, koji je nastavio posao Radne grupe za izgrađivanje povjerenja u izborni proces, zakazao je za sjutra sjednicu parlamenta na kojoj će biti razmatrano šest izbornih zakona.

Poslanik Pozitivne Goran Tuponja kazao je da ta partija priprema više amandmana koji se tiču izbornog zakonodavstva.

“Amandmanski ćemo djelovati na dio koji se odnosi na prikupljanje potpisa podrške građana pred državnom izbornom komisijom. Na taj način građani bi bili izloženi nepotrebnoj neugodnosti i pritisku od strane vlasti jer u našoj zemlji, na žalost, nije bezazleno dati podršku opoziciji”, rekao je on agenciji MINA.

Pozitivna se, kako je rekao Tuponja, zalaže za veću zastupljenost žena, kako u parlamentru tako i u drugim segmentima društveno političkog života Crne Gore i u tom dijelu će amandmanski djelovati.

Prema njegovim riječima, Pozitivna će se založiti za autentičnu zastupljenost Roma u crnogorskom parlamentu.

“Pozitivna će inicirati i otvoriti raspravu u vezi sa izmjenama zakona o načinu izbora odbornika i poslanika jer se Pozitivna zalaže za sistem otvorenih lista, odnosno za mogućnost da građani mogu konkretno imenom i prezimenom birati osobu za koju žele da ih predstavlja u parlamentu”, rekao je Tuponja.

On je najavio da će Pozitivna imati i nekoliko amadmana koji se tiču načina formiranja izbornih komisiija, kao i u vezi državljanstva.

“Cilj svih amandmana jeste da se onemoguće zloupotrebe u izbornom procesu i da se maksimalno ispoštuje izborna volja građana”, poručio je Tuponja.

Portal Analitika