Politika

SEKULIĆ: Većina novih normi gora rješenja od postojećih

2110Predrag-Sekulic
V
ećina novih pravnih normi u setu izbornih zakona gora su rješenja od postojećih i mogu dovesti do nemogućnosti održavanja izbora na velikom broju biračkih mjesta, ocijenio je član radne grupe za izborno zakonodavstvo iz Demokratske partije socijalista (DPS), Predrag Sekulić.

SEKULIĆ: Većina novih normi gora rješenja od postojećih
Portal AnalitikaIzvor

Poslanici crnogorskog parlamenta, na prvoj vanrednoj sjednici, sjutra će raspravljati o predloženom Zakonu o izboru odbornika i poslanika, o kojemu nije postignuta saglasnost na sjednicama Radne grupe, pa su poslanički klubovi najavili amandmane.

- Većina novih pravnih normi u setu izbornih zakona koji se nalaze u skupštinskoj proceduri predstavlja gora rješenja od postojećih. U samom početku rada Radne grupe za vraćanje povjerenja u izborni proces, DPS je jasno saopštio da smo spremni da mijenjamo izborne zakone u cilju njihovog poboljšanja. Ali nijesmo vjerovali da će se, mimo saglasnosti Radne grupe na dnevnom redu Skupštine naći tekstovi zakona koji, ne samo da neće unaprijediti sami izborni proces nego mogu dovesti do nemogućnosti održavanja izbora na velikom broju biračkih mjesta

- rekao je Sekulić agenciji MINA.

Kako je kazao, ta čijenica je dobro poznata kolegama iz opozicije koji su predlagači rješenja kakva ne postoje nigdje u uporednoj praksi evropskih drzava i koja do sada nijesu testirana u Crnoj Gori.

On je mišljenja da opozicija to želi, kako bi za nemogućnost primjene tako napisanih rješenja ili tehničke probleme koji će se pojaviti na samom danu izbora okrivili vlast.

- Uostalom, čitava politička komedija oko izbornih zakona nastala je nakon još jednog poraza opozicije na parlamentarnim i predsjedničkim izborima i njihovog pokušaja da za svoju političku jalovost i svoj politički neuspjeh okrive vlast - smatra Sekulić.

DPS će, kako je najavio, pokušati da kroz skupštinsku raspravu ukaže na nedostatke pojedinih rješenja u predlozima izbornih zakona kao i da kroz amandmansko djelovanje popravi pojedine norme.

- Ako ne bude političke volje većine partija da ti predlozi budu prihvaćeni, plašimo se da će nam naredni izbori donijeti neizvjesnost kada je u pitanju sam proces odrzavanja izbora - kazao je Sekulić

Prma njegovim riječima, to do sada u praksi višestranačja nije bio slučaj.

- Uostalom, i ranije zakone koji su bili dio izbornog procesa pisali smo zajedno sa kolegama iz opozicije i usvajali ih sa visokim stepenom saglasnosti ali nikada nijesmo bili u prilici da glasamo za ona rješenja koja su potpuno u suprotnosti sa nekim sistemskim zakonima nego su primjenjiva u praksi - zaključio je Sekulić.

Portal Analitika